- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Zrobilam ostatnio smaczne kofty z gotowanej ciecierzycy. Mialam pare upieczonych papryk wiec tez dodalam. Nie zapisalam niestety dokladnych proporcji wiec tak z pamieci, droga Buko, wpisuje dla ciebie:
ok 500g ugotowanej ciecierzycy
2-3 upieczone czerwone papryki, bez skorki, pokrojone
kilka namoczonych suchych moreli, pokrojone
kilka daktyli medjool, pokrojone
1 cebula, posiekana
czosnek zmiazdzony
oliwa z oliwek
platki ziemniaczane
mielona kolendra
mielony kumin
mielony cynamon
sol
pieprz
chilli w proszku
zielona pietruszka
Cebulke zeszklilam na oliwie z oliwek, dodalam czosnek. Do blendera wrzucilam ciecierzyce i pulsujac kilka razy odrobine rozdrobnilam. Odjelam 1/3. Do blendera wrzucilam owoce, cebulke z czosnkiem i przyprawy. Zmiksowalam na gladka mase. Wyjelam do miski, dodalam zarezerwowalana ciecierzyce i tyle platkow ziemniaczanych aby powstala zwarta masa, wmieszalam odrobine sody (1/4), przyprawilam do smaku. Uksztaltowalam ok 15 cm kofty, wypedzlowalam je oliwa i ulozylam na blasze. Pieklam w 180C ok 10 -15 min.
ok 500g ugotowanej ciecierzycy
2-3 upieczone czerwone papryki, bez skorki, pokrojone
kilka namoczonych suchych moreli, pokrojone
kilka daktyli medjool, pokrojone
1 cebula, posiekana
czosnek zmiazdzony
oliwa z oliwek
platki ziemniaczane
mielona kolendra
mielony kumin
mielony cynamon
sol
pieprz
chilli w proszku
zielona pietruszka
Cebulke zeszklilam na oliwie z oliwek, dodalam czosnek. Do blendera wrzucilam ciecierzyce i pulsujac kilka razy odrobine rozdrobnilam. Odjelam 1/3. Do blendera wrzucilam owoce, cebulke z czosnkiem i przyprawy. Zmiksowalam na gladka mase. Wyjelam do miski, dodalam zarezerwowalana ciecierzyce i tyle platkow ziemniaczanych aby powstala zwarta masa, wmieszalam odrobine sody (1/4), przyprawilam do smaku. Uksztaltowalam ok 15 cm kofty, wypedzlowalam je oliwa i ulozylam na blasze. Pieklam w 180C ok 10 -15 min.
Ostatnią edycję dokonał moderator: