Kokosowe cudo

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Smakowite ciacho, idealne do popołudniowej kawki, gdy z innych wypieków zostaną nam białka. Polecam!!!

17193.jpg


składniki
20 dag mąki krupczatki
20 dag masła
1 duże lub 2 małe jajka
5 dag cukru pudru
pół łyżeczki proszku

kokosowa beza:

7 białek
1 opakowanie cukru wanilinowego
20 dag cukru pudru
20 dag kokosu


sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, tak by się dokładnie połączyło.
Dużą prostokątną blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na dno i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, stopniowo dodawać 20 dag cukru pudru, a na koniec wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na ciasto i wysuszyć przez około godzinę w 120 stopniach C.

Na wierch można zrobić polewę czekoladową i udekorować ciasto fantazyjnymi „esami – floresami”
Smacznego!!!