Coś pomiędzy truflami a Rafaello. Pyszne kuleczki podawane na deser w goańskich restauracjach.Tutaj bardziej szczegółowa wersja i nowe zdjęcia.
liczba porcji: 15-20 kuleczek
0,5 szkl. wiórków kokosowych
125g masla ghee (lub 1/2 kostki zwyklego masła)
1-2 łyzki masła orzechowego
1/3 szkl. cukru pudru
1 lyzeczka esencji waniliowej
1,5 szkl. mleka w proszku
Roztopić polowe masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć je, aż się zezłocą. Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i esencja waniliowa. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy , aż będzie bardzo gęsta.
Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej masła.
Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki.
Przechowywać w lodówce. Można zamrażać. Pyszne z kawa lub z "indian chai" http://cincin.cc/index.php?showtopic=991
liczba porcji: 15-20 kuleczek
0,5 szkl. wiórków kokosowych
125g masla ghee (lub 1/2 kostki zwyklego masła)
1-2 łyzki masła orzechowego
1/3 szkl. cukru pudru
1 lyzeczka esencji waniliowej
1,5 szkl. mleka w proszku
Roztopić polowe masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć je, aż się zezłocą. Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i esencja waniliowa. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy , aż będzie bardzo gęsta.
Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej masła.
Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki.
Przechowywać w lodówce. Można zamrażać. Pyszne z kawa lub z "indian chai" http://cincin.cc/index.php?showtopic=991
Ostatnią edycję dokonał moderator: