- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
..gotowane
inspiracja : Kuchnia tajska - Z kuchennej Półeczki
Potrzebny będzie garnek do gotowania na parze o średnicy ca 18 cm
1. przygotować syrop :
do garnka wlać pól szklanki wody i wsypać 3/4 szklanki cukru, dodać starty imbir (jakieś
3 cm); gotować. Dodać sok z całej cytryny. Przecedzić
2. wyciąć z papieru do pieczenia koło o średnicy ca 25 cm
wyłożyć nim sitko garnka do gotowania na parze
3. roztopić i schłodzić 5 łyżek masła
4. 2 białka ubijać ze szczyptą soli stopniowo dodając 5 łyżek cukru pudru
cały czas ubijając dodać 2 żółtka, wlać masło i 6 łyżek mleka kokosowego .
5. dodać 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać
dokładnie, wsypać 3 łyżki wiórków kokosowych
6. masę wlać na wyłożone pergaminem sitko, zagiąć brzegi papieru tak, żeby przykryło
ciasto. Sitko umieścić nad gotującą się wodą, przykryć i gotować na parze jakieś 40 - 45
minut
7. wyjąć ciasto, usunąć papier, podziurawić wykałaczką polać syropem.
Posypać wiórkami, pokroić w kostkę i udekorować kawałkami kandyzowanego imbiru
Przyznam, ze nie spodziewałam się, że aż tak nam posmakują
inspiracja : Kuchnia tajska - Z kuchennej Półeczki
Potrzebny będzie garnek do gotowania na parze o średnicy ca 18 cm
1. przygotować syrop :
do garnka wlać pól szklanki wody i wsypać 3/4 szklanki cukru, dodać starty imbir (jakieś
3 cm); gotować. Dodać sok z całej cytryny. Przecedzić
2. wyciąć z papieru do pieczenia koło o średnicy ca 25 cm
wyłożyć nim sitko garnka do gotowania na parze
3. roztopić i schłodzić 5 łyżek masła
4. 2 białka ubijać ze szczyptą soli stopniowo dodając 5 łyżek cukru pudru
cały czas ubijając dodać 2 żółtka, wlać masło i 6 łyżek mleka kokosowego .
5. dodać 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać
dokładnie, wsypać 3 łyżki wiórków kokosowych
6. masę wlać na wyłożone pergaminem sitko, zagiąć brzegi papieru tak, żeby przykryło
ciasto. Sitko umieścić nad gotującą się wodą, przykryć i gotować na parze jakieś 40 - 45
minut
7. wyjąć ciasto, usunąć papier, podziurawić wykałaczką polać syropem.
Posypać wiórkami, pokroić w kostkę i udekorować kawałkami kandyzowanego imbiru
Przyznam, ze nie spodziewałam się, że aż tak nam posmakują
