- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Stworzona na potrzebę chwili
0,5 niedużej kapusty pekińskiej
1 średni ogórek szklarniowy (lub 4 - 6 gruntowych)
1 duży pomidor
1 mała puszka kukurydzy (pojemność puszki 170 g)
2 - 3 płaskie łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
0,5 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy na cienkie paski, ogórka kroimy w półplasterki, pomidora w ćwierćplasterki, dorzucamy odsączoną kukurydzę. W miseczce mieszamy majonez, sok z cytryny, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, polewamy sosem warzywa. Można odstawić na parę minut, żeby smaki przeszły wzajemnie, ale niezbyt długo bo podejdzie wodą.

0,5 niedużej kapusty pekińskiej
1 średni ogórek szklarniowy (lub 4 - 6 gruntowych)
1 duży pomidor
1 mała puszka kukurydzy (pojemność puszki 170 g)
2 - 3 płaskie łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
0,5 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy na cienkie paski, ogórka kroimy w półplasterki, pomidora w ćwierćplasterki, dorzucamy odsączoną kukurydzę. W miseczce mieszamy majonez, sok z cytryny, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, polewamy sosem warzywa. Można odstawić na parę minut, żeby smaki przeszły wzajemnie, ale niezbyt długo bo podejdzie wodą.