Kolorowe penne w sosie serowym.

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
spagetti3sery0hk.jpg

200g makaronu penne (najlepiej kolorowego)
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%
15 dag ricotty
6 dag sera pleśniowego (np. gorgonzoli)
3-4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
świeża lub suszona szałwia lub bazylia
ząbek czosnku
Do przybrania kilka pomidorków koktajlowych.

Do szerokiego rondla wlać śmietanę, dodać rozdrobniony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewać na malutkim ogniu, tak żeby sery się dokładnie rozpuściły (nie gotować).
Przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Dodać zmiażdżony czosnek.
Makaron ugotować al dente i wrzucić do sosu. Wymieszać, przybrać pomidorkami przekrojonymi na połówki. Od razu podawać.
 

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
Nie, chyba nie.
Ten dział to "Pizza, pasta & co"

A w Kuchni włoskiej miały być przepisy stricte włoskie, a ten przepis taki na pewno nie jest, ponieważ sama wymyślałam proporcje i dodatki.
 

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
Ale bezpieczniej było go tu wkleić. :mrgreen:
Gdyby okazał się nie za bardzo włoski :mao: