- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Ciasto:
200ml maki zytniej (lub pol na pol zytnia z pszenna)
100ml mleka, kefiru lub wody
szczypta soli
Nadzienie:
borowki
lyzka maki ziemniaczanej
cukier
Podawac na cieplo z creme frache lub jogurtem
Wyrobic ciasto i odstawic na okolo pol godziny. Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki, uklepywac je dlonia w okrag (albo moze i lepiej walkowac bo mi ciasto nieco zbyt grube wyszlo). Borowki wymieszac z maka ziemniaczana i nakladac posrodku ciasta. Skleic, powypac cukrem. Piec w 220C do zezlocenia
Najbardziej w tych ciastkach podoba mi sie ich historia - byly dawane kolednikom jako prezent
Nadzienia moga byc inne - ser, ziemniaki, dzem itp.
Smakuja podobnie nieco do zytnich pierogow