Kolyadki

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
kolyadki.jpg

Ciasto:

200ml maki zytniej (lub pol na pol zytnia z pszenna)
100ml mleka, kefiru lub wody
szczypta soli

Nadzienie:

borowki
lyzka maki ziemniaczanej
cukier

Podawac na cieplo z creme frache lub jogurtem

Wyrobic ciasto i odstawic na okolo pol godziny. Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki, uklepywac je dlonia w okrag (albo moze i lepiej walkowac bo mi ciasto nieco zbyt grube wyszlo). Borowki wymieszac z maka ziemniaczana i nakladac posrodku ciasta. Skleic, powypac cukrem. Piec w 220C do zezlocenia

Najbardziej w tych ciastkach podoba mi sie ich historia - byly dawane kolednikom jako prezent
Nadzienia moga byc inne - ser, ziemniaki, dzem itp.

Smakuja podobnie nieco do zytnich pierogow
 

Załączniki

  • kolyadki.jpg
    kolyadki.jpg
    70.5 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,583
113
Właśnie z wytrawnym są podobno najbardziej popularne.
icon_smile.gif

Tu ciekawe zdjęcie:
http://m-u-s-t-a-f-a.livejournal.com/111195.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy