Konfitura cukiniowa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Częstowano mnie kiedyś czymś takim (ani to konfitura, ani dżem), ale mi nie smakowało.
Sztuczne w smaku do bólu. Wolę "swoją" konfiturę z cytryną i imbirem. Kawałki cukinii są piękne, szkliste i aromatyczne, a syrop spod nich świetnie nadaje się do aromatyzowania napojów.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dobrze, ze to nie tylko ja
icon_wink.gif
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
P1080810.JPG

Mała Mi,
mi tez ten dżem bardzo smakuje!

warto eksperymentowac ze smakami galaretek.
z grejpfrutową wyszło pysznie (nie dodawałam olejku)

widzę, że Twój dżem jest taki w kawałeczkach.
mój ma jednolitą konsystencję, bo go zblendowałam.

Marg,
wg mnie wcale nie czuc cukinii.
jak ktoś próbuje tego dżemu to z pewnością nie zgadnie z czego jest zrobiony.

Ilona,
smakuje chociaż?

Joanno,
masz rację, jest to trochę sztuczne w smaku. pewnie przez dodatek galaretki..
ale mi i tak smakuje.

P1080763.JPG
 

Załączniki

  • P1080810.JPG
    P1080810.JPG
    57.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1080763.JPG
    P1080763.JPG
    65.3 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cieszę się, że jesteś Asiejka.
Jeszcze raz - dzięki za przepis
cvety.gif



Jestem fanatyczką robionych w domu galaretek, budyniu i kisielu. I cóż? Ten dżem smakuje mi obłędnie. ( Mężowi także )
Widać od każdej reguły są wyjątki.
icon_wink.gif



 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Asiejko, to co jadłam nie wyglądało tak apetycznie, jak Twoje cudo.
icon_smile.gif

Chyba trzeba będzie zrobić jeden słoiczek do degustacji....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anuc @ 23 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885696Ja robilam z cytrynową i okrutnie cukinie w niej czuć... Za to z brzoskwiniowąbyło git
icon_smile.gif
O widzisz ja też w cytrynowej czuje cukinie, myślałam, że może cukru dam następnym razem więcej
gruebel_2.gif
albo trochę kwasku/soku z cytryny dodam
gruebel_2.gif

Ale ogólnie pomysł do powtórki
icon_mrgreen.gif


olasz @ 24 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885706Te galaretke to sie sucha wsypuje, ze tak glupio zapytam? Przechowuje sie w lodowce, czy mozna razem z innymi przetworami?
Suchą
icon_biggrin.gif

Ja mam w szafce, bo nie chce mi sie jednego słoika do piwnicy znosić
rofl.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Suchą. Potem to normalnie, bo ona się "zamknie" tak, jak inne przetwory, w szafce. Po otwarciu w lodówce.
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
pozwolę sobie jeszcze tutaj dopisac moje uwagi..

pierwszą porcję dżemu robiłam dokładnie wg przepisu, zmniejszając jedynie proporcje. połowę cukinii starłam, połowę pokroiłam. nie ważyłam jej i proporcje dobierałam 'na oko' dodając 3 galaretki i o połowę mniej kwasku. na koniec zblendowałam całośc, aby konsystencja była gładka.

robiąc dżem po raz drugi, całkowicie zrezygnowałam z użycia tarki (ta czynnośc za pierwszym razem wydała mi się najgorsza) i pokroiłam ją na dośc spore kawałki, ona i tak się ładnie rozgotowała, a ja ją na koniec zblendowałam.

dżem najlepiej przechowywac w lodówce, wtedy jest gęsty, to za sprawą galaretki, która przecież lubi zimno.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Może faktycznie to przez tarcie
gruebel_2.gif
fakt, że jakby sie rozgotowała to moze nie byłoby tak jej czuć
gruebel_2.gif


Jak słoik z dzemem postał w lodówce to dzisiaj wydawał mi się smaczniejszy
daumen.gif
(dżem, nie słoik
icon_mrgreen.gif
)
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
Ilona @ 24 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885750Może faktycznie to przez tarcie
gruebel_2.gif
fakt, że jakby sie rozgotowała to moze nie byłoby tak jej czuć
gruebel_2.gif


Jak słoik z dzemem postał w lodówce to dzisiaj wydawał mi się smaczniejszy
daumen.gif
(dżem, nie słoik
icon_mrgreen.gif
)
w takiej rozgotowanej, dodatkowo zblendowanej nic a nic nie czuc cukinii
z lodówki najlepszy, bo taki gęęęsty
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Bardzo lubię kuchenne wynalazki, dżemu z cukinii jeszcze nigdy w zyciu nie jadłam. Podpowiedzcie proszę jaki on ma smak ? Bardzo słodki, kwaskowy, do czego można go porównać ? Chętnie go wypróbuje.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja robiłam bez skórki. Oprócz galaretek i soku z cytryny dodałam trochę otartej skórki cytrynowej i ciut olejku zapachowego do ciast cytrynowego.
Cukinii nie czuć wcale - zapach i smak jak dla nas suuuuper.
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
gatia, trudno określic do czego on jest podobny. to czy jest słodki zależy od tego ile dodasz cukru.. ja radzę próbowac, a nie od razu dodawac podaną w przepisie ilośc. kwaskowy raczej nie jest, no może gdyby dodac do niego więcej kwasku.. może skórkę z cytryny? generalnie smak nadaje mu galaretka oraz jeśli użyjemy - olejek (ja do grejpfrutowej nie dodałam). jednym słowem - najlepiej zrobic i samemu się przekonac
icon_biggrin.gif
chocby 1 słoiczek.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
.agatka. @ 14 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=883257Przepis ciekawy, jeśli tylko będę miała nadmiar cukinii, której większą ilość kupuję do zamrożenia, to zrobię na spróbowanie.

Pozwolę sobie tylko sprostować nazwę tego przetworu.

Konfiturę uzyskujemy poprzez gotowanie owoców w syropie z cukru. A owoce tarkowane czy drobno pokrojone już konfiturą nie są. Mogą być np. dżemem.
daumen.gif
Podpowiedz proszę do czego używasz potem tej mrożonej cukini ?
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
asieja @ 25 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=886102gatia, trudno określic do czego on jest podobny. to czy jest słodki zależy od tego ile dodasz cukru.. ja radzę próbowac, a nie od razu dodawac podaną w przepisie ilośc. kwaskowy raczej nie jest, no może gdyby dodac do niego więcej kwasku.. może skórkę z cytryny? generalnie smak nadaje mu galaretka oraz jeśli użyjemy - olejek (ja do grejpfrutowej nie dodałam). jednym słowem - najlepiej zrobic i samemu się przekonac
icon_biggrin.gif
chocby 1 słoiczek.
No tak
icon_mrgreen.gif
to teraz już nie mam innego wyjścia ! Pora brać się do roboty...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy