- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Mela to moja kuzynka, która robi pyszności i mnie nimi czasem obdarowuje. Przepis na przewściekle słodką, ale przewściekle dobrą konfiturkę według Meli:
1 kg gruszek, 1 kg cukru, wanilia lub goździki
gruszki obrać i pokroić,
trochę wody wlać do garnka (1/3 szkl.), wsypać 1/2 kg cukru i wanilię lub goździki, zagotować
powstały lukier ostudzić i dodac owoce, następnie zagotować
odstawić na 8 godz.
odcedzić gruszki, do syropu dodać 1/2 kg cukru (resztę) - zagotować
zagotowany syrop ostudzić i wrzucić doń owoce
gotowac ze 20 min.
ostudzić, sprawdzic gęstość
jeśli jeszcze nie jest dość gęste, zagotować i pogotować z 10 min.
i do wyparzonych słoików
No to tak to wygląda. Jeszcze nie robiłam, musze dokupić gruszek, bo jakieś łajzy gwizdnęły działkowe
I ostrzegam, konfitura jest naprawdę masakrycznie słodka
1 kg gruszek, 1 kg cukru, wanilia lub goździki
gruszki obrać i pokroić,
trochę wody wlać do garnka (1/3 szkl.), wsypać 1/2 kg cukru i wanilię lub goździki, zagotować
powstały lukier ostudzić i dodac owoce, następnie zagotować
odstawić na 8 godz.
odcedzić gruszki, do syropu dodać 1/2 kg cukru (resztę) - zagotować
zagotowany syrop ostudzić i wrzucić doń owoce
gotowac ze 20 min.
ostudzić, sprawdzic gęstość
jeśli jeszcze nie jest dość gęste, zagotować i pogotować z 10 min.
i do wyparzonych słoików

No to tak to wygląda. Jeszcze nie robiłam, musze dokupić gruszek, bo jakieś łajzy gwizdnęły działkowe

I ostrzegam, konfitura jest naprawdę masakrycznie słodka