Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura pomaranczowa najprostsza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 8980" data-attributes="member: 52"><p><strong>Konfitura pomaranczowa najprostsza </strong></p><p>pomarancze mozliwie z uprawy biologicznej / sparsone i dokladnie oczyszczone szczoteczka /</p><p>cukier</p><p>- zwykle biore 5-6 pomaranczy / z uwagi na odpowiadajacy im wielkoscia garnek /</p><p>- po umyciu i sparzeniu, kroje je na pol, a nastepnie na cieniutkie polplasterk</p><p>- wkladam do miski i zalewam przegotowana woda / robie to wieczorem /</p><p>- rano wrzucam wszystko /zmacerowane polplasterki pomaranczy razem z woda / do garnka szerokiego i niskiego</p><p>- gotuje przez okolo 20 minut, a potem zmniejszam gaz i odparowuje pozostala wode</p><p>- od czasu do czasu mieszam drewaniana lyzka / nie mozna dopuscic do przypalenia sie konfitury /</p><p>- dodaje niecaly 1 kilogram cukru, rozpuszczam go i dalej smaze az do uzyskania wlasciwej konsystencji / mieszajac drewniana lyzka; nic nie moze przywrzec do dna /</p><p>- jesli cukru jest za malo, dodaje jeszcze troche</p><p>- skorka pomaranczowa nadaje calosci smak lekko gorzkawy</p><p>- jesli ktos robi konfiture pierwszy raz, moze polowe pomaranczy pokroic ze skorka, a polowe bez</p><p>- mozna tez jedna z pomaranczy zastapic dwiema cytrynami albo dwie pomarancze jednym greipfrutem / wszystko zalezy od indywidualnego smaku /</p><p>- goraca konfiture przekladam do sloiczkow, sloiczki zakrecam i odwracam</p><p></p><p>Wlasciwie nalezy ona do przetworow na lato, gdyz najlepsze pomarancze sa w sprzedazy w styczniu i lutym. Potem staja sie coraz mniej soczyste i aromatyczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 8980, member: 52"] [B]Konfitura pomaranczowa najprostsza [/B] pomarancze mozliwie z uprawy biologicznej / sparsone i dokladnie oczyszczone szczoteczka / cukier - zwykle biore 5-6 pomaranczy / z uwagi na odpowiadajacy im wielkoscia garnek / - po umyciu i sparzeniu, kroje je na pol, a nastepnie na cieniutkie polplasterk - wkladam do miski i zalewam przegotowana woda / robie to wieczorem / - rano wrzucam wszystko /zmacerowane polplasterki pomaranczy razem z woda / do garnka szerokiego i niskiego - gotuje przez okolo 20 minut, a potem zmniejszam gaz i odparowuje pozostala wode - od czasu do czasu mieszam drewaniana lyzka / nie mozna dopuscic do przypalenia sie konfitury / - dodaje niecaly 1 kilogram cukru, rozpuszczam go i dalej smaze az do uzyskania wlasciwej konsystencji / mieszajac drewniana lyzka; nic nie moze przywrzec do dna / - jesli cukru jest za malo, dodaje jeszcze troche - skorka pomaranczowa nadaje calosci smak lekko gorzkawy - jesli ktos robi konfiture pierwszy raz, moze polowe pomaranczy pokroic ze skorka, a polowe bez - mozna tez jedna z pomaranczy zastapic dwiema cytrynami albo dwie pomarancze jednym greipfrutem / wszystko zalezy od indywidualnego smaku / - goraca konfiture przekladam do sloiczkow, sloiczki zakrecam i odwracam Wlasciwie nalezy ona do przetworow na lato, gdyz najlepsze pomarancze sa w sprzedazy w styczniu i lutym. Potem staja sie coraz mniej soczyste i aromatyczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura pomaranczowa najprostsza
Top
Bottom