Przepis pochodzi z dawnego numeru "Poradnika domowego" z artykułu p. Danuty Kazimierczuk
Składniki:
900 g rabarbaru,
1250 g cukru,
225 g rodzynek,
pomarańcza,
cytryna
Sposób wykonania:
Rodzynki sparzyć, odcedzić. Obrany rabarbar pokrajać na kawałki. Otrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć z nich sok.
Wszystkie składniki wymieszać z cukrem w rondlu, odstawić na pół godziny.
Po tym czasie powolutku smażyć przez 45 - 60 min, często mieszając.
Gorącą konfiturę przekładać do słoiczków, ostudzić, przykryć zakrętkami, pasteryzować 10 min.
Z ilością cukru trzeba eksperymentować (oryginalny przepis jest bardzo słodki).
Gdy zakręci się słoiczki z gorącą konfiturą można pominąć pasteryzację.
Składniki:
900 g rabarbaru,
1250 g cukru,
225 g rodzynek,
pomarańcza,
cytryna
Sposób wykonania:
Rodzynki sparzyć, odcedzić. Obrany rabarbar pokrajać na kawałki. Otrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć z nich sok.
Wszystkie składniki wymieszać z cukrem w rondlu, odstawić na pół godziny.
Po tym czasie powolutku smażyć przez 45 - 60 min, często mieszając.
Gorącą konfiturę przekładać do słoiczków, ostudzić, przykryć zakrętkami, pasteryzować 10 min.
Z ilością cukru trzeba eksperymentować (oryginalny przepis jest bardzo słodki).
Gdy zakręci się słoiczki z gorącą konfiturą można pominąć pasteryzację.