Konfitura rabarbarowa z rodzynkami

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Przepis pochodzi z dawnego numeru "Poradnika domowego" z artykułu p. Danuty Kazimierczuk

Składniki:
900 g rabarbaru,
1250 g cukru,
225 g rodzynek,
pomarańcza,
cytryna

Sposób wykonania:
Rodzynki sparzyć, odcedzić. Obrany rabarbar pokrajać na kawałki. Otrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć z nich sok.
Wszystkie składniki wymieszać z cukrem w rondlu, odstawić na pół godziny.
Po tym czasie powolutku smażyć przez 45 - 60 min, często mieszając.
Gorącą konfiturę przekładać do słoiczków, ostudzić, przykryć zakrętkami, pasteryzować 10 min.

Z ilością cukru trzeba eksperymentować (oryginalny przepis jest bardzo słodki).
Gdy zakręci się słoiczki z gorącą konfiturą można pominąć pasteryzację.
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
tak sie wlasnie zastanawiam, czy przez dodatek tych rodzynek konfitury sie czasem szybciej nie psuja?
Macie jakies doswiadczenia z rodzynkami w sloikach?
 

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Nie mam doświadczenia z innymi przetworami z rodzynkami. Jeśli zaś chodzi o ten dżem jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się popsuł.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ciekawe połączenie
gruebel_2.gif
icon_eek.gif
 

Izuszka

Member
Kwi 19, 2009
15
0
0
właśnie jestem u rodziny na wsi, i aż oczy mi się zaświeciły na widok rabarbaru, który się rozrósł i jest go masę! chyba zrobę tą konfiturę