Konfitura z borówek w czerwonym winie

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - miesięcznik "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Popularna konfitura z borówek z dodatkiem jabłek i gruszek, jest wszystkim dobrze znana. Proponuję wypróbowanie innej wersji, z czerwonym winem, bez dodatku innych owoców.

Składniki
2 1/2 kg borówek (brusznic)
1 1/4 kg cukru
1/2 l wytrawnego wina czerwonego
1/2 laski cynamonu

Borówki przebrać dokładnie, umyć pod bieżącą wodą i osączyć na sitku. Cukier zalać winem dodać cynamon i zagotować. Do syropu wsypać borówki i gotować na silnym ogniu 10 minut. Borówki wyjąć z syropu łyżką cedzakową (ja je delikatnie przecedzam, dzieląc na porcje, przez sito - uwaga, żeby nie pognieść) i przełożyć do innego rondla. Syrop zagęścić, wyjąć cynamon, gorącym zalać borówki. Syropu powinno być tylko tyle, by "objął" owoce. Rondlem potrząsać od czasu do czasu, żeby borówki wypełniły sie syropem. Według wersji oryginalnej ochłodzoną konfiturę przekładać do słoików i obwiązać celofanem. Ja gorącą konfiturę nakładam do słoików i mocno zakręcam wieczka. Trzymają się doskonale.
Tak przyrządzone borówki podajemy do wszystkich mięs gotowanych, pieczonych i smażonych, a także do drobiu, nawet tego dość tłustego jak kaczki czy gęsi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy