Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z cebuli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 30526" data-attributes="member: 206"><p>A właściwie chutney:</p><p></p><p>0,5 kg cebula czerwona</p><p>0,5 szklanki czerwonego wina</p><p>0,5 szklanki granatiny</p><p>0,25 szklanki octu winnego</p><p>100 g cukru</p><p>odrobina soli</p><p></p><p>Cebule w plasterkach najpierw gotować w rondlu aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu mieszając około 25-30 minut. Trzymać w słoikach.</p><p></p><p>Powyższego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale dziś robiła według innego przepisu i wyszło pyszne:</p><p></p><p>600 g czerwonej cebuli (we Włoszech używają do tego Cipolle di Tropea)</p><p>100 g brązowego cukru z trzciny cukrowej</p><p>1 liść bobkowy</p><p>łyżeczka soli</p><p>sok z jednej cytryny przefiltrowany żeby był bez fusów.</p><p></p><p>Włożyć wszystko do gara i gotować ponad godzinę na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.</p><p>Ja na koniec zmiksowałam, ale można nie miksować.</p><p>Trzymać w słoiku w lodówce.</p><p></p><p>Nie mam pojęcia ile czasu to się da przechować!</p><p></p><p>A przepisu szukałam, bo dali nam to w knajpie jako dodatek do przystawki w postaci "fois gras" i to było coś pysznego razem.</p><p>Super pasuje też do ostrych serów w stylu Parmigiano albo Cheddara.</p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 30526, member: 206"] A właściwie chutney: 0,5 kg cebula czerwona 0,5 szklanki czerwonego wina 0,5 szklanki granatiny 0,25 szklanki octu winnego 100 g cukru odrobina soli Cebule w plasterkach najpierw gotować w rondlu aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu mieszając około 25-30 minut. Trzymać w słoikach. Powyższego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale dziś robiła według innego przepisu i wyszło pyszne: 600 g czerwonej cebuli (we Włoszech używają do tego Cipolle di Tropea) 100 g brązowego cukru z trzciny cukrowej 1 liść bobkowy łyżeczka soli sok z jednej cytryny przefiltrowany żeby był bez fusów. Włożyć wszystko do gara i gotować ponad godzinę na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ja na koniec zmiksowałam, ale można nie miksować. Trzymać w słoiku w lodówce. Nie mam pojęcia ile czasu to się da przechować! A przepisu szukałam, bo dali nam to w knajpie jako dodatek do przystawki w postaci "fois gras" i to było coś pysznego razem. Super pasuje też do ostrych serów w stylu Parmigiano albo Cheddara. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z cebuli
Bottom