Konfitura z cebuli

Lis 27, 2004
3,568
0
0
A właściwie chutney:

0,5 kg cebula czerwona
0,5 szklanki czerwonego wina
0,5 szklanki granatiny
0,25 szklanki octu winnego
100 g cukru
odrobina soli

Cebule w plasterkach najpierw gotować w rondlu aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu mieszając około 25-30 minut. Trzymać w słoikach.

Powyższego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale dziś robiła według innego przepisu i wyszło pyszne:

600 g czerwonej cebuli (we Włoszech używają do tego Cipolle di Tropea)
100 g brązowego cukru z trzciny cukrowej
1 liść bobkowy
łyżeczka soli
sok z jednej cytryny przefiltrowany żeby był bez fusów.

Włożyć wszystko do gara i gotować ponad godzinę na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Ja na koniec zmiksowałam, ale można nie miksować.
Trzymać w słoiku w lodówce.

Nie mam pojęcia ile czasu to się da przechować!

A przepisu szukałam, bo dali nam to w knajpie jako dodatek do przystawki w postaci "fois gras" i to było coś pysznego razem.
Super pasuje też do ostrych serów w stylu Parmigiano albo Cheddara.

MzM
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Oj, a moja czerwona cebula leży i czeka na realizację konfitury. Ciekawe, kiedy się doczeka :dump:. No i jeszcze tę z białej muszę zrobić .
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja tez jeszcze nie robialam, ale jest to wyjatkowy specjal...
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Magdo czy granatina to bardziej swojska grenadyna : :?
Gdybym ja wiedziała co to jest ta grenadyna... :dump: :roll:

Ale chyba tak.
icon_smile.gif


MzM
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a mnie sie zawsze wydawalo ze syrop z owocow granatu to sie "grenadina" nazywa...

ot, czlowiek sie uczy cale zycie...

pzdr
yenn niedouczona
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
czy tego rodzaju specjaly mozna przechowywac poza lodowka?