- Cze 28, 2008
- 64
- 0
- 0
Przepis znaleziony tutaj:
http://www.przepisy.org/przepis6599.html
Wypróbowany i wykonany już siedmiokrotnie
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- otarta skórka i sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka grubo pokruszonego zielonego pieprzu
- 1 kg cukru żelującego 1:1
Wykonananie:
Zmiksuj połowę wiśni. Dodaj pozostałe owoce, skórkę i sok z limonki oraz zielony pieprz.
Ja rozgniotłam całość tłuczkiem do ziemniaków
Wymieszaj z cukrem żelującym, zagotuj. Ciągle mieszając gotuj 4 minuty na mocnym ogniu. Pierwszą partię zrobiłam dokładnie jak w przepisie - trochę zbyt "lejąca" wyszła. Kolejne już tak, jak na opakowaniu cukru żelującego - czyli zasypałam owoce na 3 godziny, a później według przepisu i wyszło ok
A i jak brakło limonki, to zamieniłam na cytrynę
Wrzącą konfiturą napełniaj wyparzone słoiki, od razu zamykaj. Nie pasteryzuj.
http://www.przepisy.org/przepis6599.html
Wypróbowany i wykonany już siedmiokrotnie

Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- otarta skórka i sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka grubo pokruszonego zielonego pieprzu
- 1 kg cukru żelującego 1:1
Wykonananie:
Zmiksuj połowę wiśni. Dodaj pozostałe owoce, skórkę i sok z limonki oraz zielony pieprz.
Ja rozgniotłam całość tłuczkiem do ziemniaków
Wymieszaj z cukrem żelującym, zagotuj. Ciągle mieszając gotuj 4 minuty na mocnym ogniu. Pierwszą partię zrobiłam dokładnie jak w przepisie - trochę zbyt "lejąca" wyszła. Kolejne już tak, jak na opakowaniu cukru żelującego - czyli zasypałam owoce na 3 godziny, a później według przepisu i wyszło ok
A i jak brakło limonki, to zamieniłam na cytrynę

Wrzącą konfiturą napełniaj wyparzone słoiki, od razu zamykaj. Nie pasteryzuj.