- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Konfitury z mango i wanilią
9 szt mango ( ok 2,5 kg miąższu )
1.5 kg cukru
1,5 cytryny - skórka i sok
1 wanilia
3 cukry waniliowe
garść drobno posiekanej świeżej mięty
1.Z ośmiu owoców zdejmujemy skórkę i oddzielamy miąższ od pestki.
2.Do garnka wsypujemy cukier, cukier waniliowy, przeciętą wzdłuż wanilię, starką skórkę z cytryny, jej sok oraz mango. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny.
3.Obieramy ostatnie mango i kroimy w kostkę (1,5 cm) i dodajemy do garnka. Dusimy jeszcze 30 minut. Na koniec dodajemy miętę.
4.Jeszcze bulgocące przelewamy do słoików.
Ps Mango powinno być miękkie, ale nie zawsze tak bywa, wtedy podczas duszenia możemy je troczę zmiażdżyć np tłuczkiem do ziemniaków.

9 szt mango ( ok 2,5 kg miąższu )
1.5 kg cukru
1,5 cytryny - skórka i sok
1 wanilia
3 cukry waniliowe
garść drobno posiekanej świeżej mięty
1.Z ośmiu owoców zdejmujemy skórkę i oddzielamy miąższ od pestki.
2.Do garnka wsypujemy cukier, cukier waniliowy, przeciętą wzdłuż wanilię, starką skórkę z cytryny, jej sok oraz mango. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny.
3.Obieramy ostatnie mango i kroimy w kostkę (1,5 cm) i dodajemy do garnka. Dusimy jeszcze 30 minut. Na koniec dodajemy miętę.
4.Jeszcze bulgocące przelewamy do słoików.
Ps Mango powinno być miękkie, ale nie zawsze tak bywa, wtedy podczas duszenia możemy je troczę zmiażdżyć np tłuczkiem do ziemniaków.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: