- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis M.Łebkowskiego:
-2 kg wiśni z nalewki
-1 kg cukru
-200 g masła
Masło podgrzewamy na małym ogniu i zdejmujemy łyżka powstałą pianę.Gdy cała
kostka się rozpuści ogrzewamy tłuszcz jeszcze przez minutę,studzimy i zlewamy
sklarowany tłuszcz do miseczki.
Smażymy wiśnie z cukrem na bardzo małym ogniu.Gdy alkohol odparuje,zdejmujemy
je z ognia i pozostawiamy na patelni aż ostygną.Ponownie podgrzewamy wiśnie
dodając do nich połowe masła,przekładamy do słoiczków i na wierzch wlewamy po
łyżce sklarowanego masła.Zakręcamy słoiczki i odstawiamy.
-2 kg wiśni z nalewki
-1 kg cukru
-200 g masła
Masło podgrzewamy na małym ogniu i zdejmujemy łyżka powstałą pianę.Gdy cała
kostka się rozpuści ogrzewamy tłuszcz jeszcze przez minutę,studzimy i zlewamy
sklarowany tłuszcz do miseczki.
Smażymy wiśnie z cukrem na bardzo małym ogniu.Gdy alkohol odparuje,zdejmujemy
je z ognia i pozostawiamy na patelni aż ostygną.Ponownie podgrzewamy wiśnie
dodając do nich połowe masła,przekładamy do słoiczków i na wierzch wlewamy po
łyżce sklarowanego masła.Zakręcamy słoiczki i odstawiamy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: