- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Koperta drobiowa w sosie grzybowym
piersi z kurczaka - 3 szt.
boczek - 10 dag
czerwona cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
sos grzybowy:
borowiki świeże lub mrożone - 20 dag
śmietana kremówka - 150 ml
śmietana kwaśna - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - pół pęczka
masło do smażenia - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
bratkartofle
ziemniaki - 1 kg
boczek - 10 dag
cebula - 1 szt.
smalec - 1 łyżka
koperek - pół pęczka
rozmaryn - gałązka
1.Boczek kroimy w kostkę. Cebulę w pół plasterki. Sznycle z kurczaka mocno rozpłaszczamy.
2.Najpierw smażymy boczek ( 30 sekund), dodajemy cebulę i delikatnie podlewamy winem. Dusimy parę minut.
3.Porcję boczku uładamy na mięsie, które następnie składamy jak kopertę. Mięso smażymy na oleju na mocno złocisty kolor.
4.W międzyczasie robimy sos grzybowy, do którego po usmażeniu wkładamy nasze drobiowe koperty. Podgrzewamy jeszcze 10 minut.
5.Podajemy ze smażonymi ziemniakami.
PS. Przepis pochodzi z programu Rączka Gotuje z dnia 2013.01.27

piersi z kurczaka - 3 szt.
boczek - 10 dag
czerwona cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
sos grzybowy:
borowiki świeże lub mrożone - 20 dag
śmietana kremówka - 150 ml
śmietana kwaśna - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - pół pęczka
masło do smażenia - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
bratkartofle
ziemniaki - 1 kg
boczek - 10 dag
cebula - 1 szt.
smalec - 1 łyżka
koperek - pół pęczka
rozmaryn - gałązka
1.Boczek kroimy w kostkę. Cebulę w pół plasterki. Sznycle z kurczaka mocno rozpłaszczamy.
2.Najpierw smażymy boczek ( 30 sekund), dodajemy cebulę i delikatnie podlewamy winem. Dusimy parę minut.
3.Porcję boczku uładamy na mięsie, które następnie składamy jak kopertę. Mięso smażymy na oleju na mocno złocisty kolor.
4.W międzyczasie robimy sos grzybowy, do którego po usmażeniu wkładamy nasze drobiowe koperty. Podgrzewamy jeszcze 10 minut.
5.Podajemy ze smażonymi ziemniakami.
PS. Przepis pochodzi z programu Rączka Gotuje z dnia 2013.01.27