- Lut 12, 2006
- 124
- 0
- 0
Chciałam przedstawić Wam mój przepis na pyszne ciast...przypomniało mi się o nim właśnie przed świętami gdy moi znajmoi planują zrobic go na święta. Zdjęcia mojego wykonania nie mam, ale możecie sobie wyobrazić jak wyglada, bo tak samo jak ten z delecty gotowy do zrobienia
KOPIEC KRETA
CIASTO
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 2 jajka
• 2 czubate łyżki kakao
• 1 niepełna szkl. Pudru
• 1 ½ szkl mąki
• ½ szkl mleka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Upiec w tortownicy.
MASA
• ½ l śmietany 30% słodkiej (kremówki)
• Cukier waniliowy
• 2 łyżki żelatyny
Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać.
DODATKOWO
• 3 banany
• Czekolada do dekoracji
Z ciasta upieczonego w tortownicy wycinamy środek tak aby boki zostały i spód także tzn „wycinamy paluszkami” wgłębienie na środku okrągłego ciacha z pozostawionymi ściankami dookoła( nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć ).I w ten środek układamy banany przecięte wzdłuż. Następnie na to wszystko kładziemy tężejącą masę w kształcie kopca, posypujemy ciastem wydłubanym ze środka spodu i możemy dodatkowo posypać startą czekoladą

CIASTO
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 2 jajka
• 2 czubate łyżki kakao
• 1 niepełna szkl. Pudru
• 1 ½ szkl mąki
• ½ szkl mleka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Upiec w tortownicy.
MASA
• ½ l śmietany 30% słodkiej (kremówki)
• Cukier waniliowy
• 2 łyżki żelatyny
Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać.
DODATKOWO
• 3 banany
• Czekolada do dekoracji
Z ciasta upieczonego w tortownicy wycinamy środek tak aby boki zostały i spód także tzn „wycinamy paluszkami” wgłębienie na środku okrągłego ciacha z pozostawionymi ściankami dookoła( nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć ).I w ten środek układamy banany przecięte wzdłuż. Następnie na to wszystko kładziemy tężejącą masę w kształcie kopca, posypujemy ciastem wydłubanym ze środka spodu i możemy dodatkowo posypać startą czekoladą
Ostatnią edycję dokonał moderator: