izunia2007 @ 12 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=749927Ze swojego doswiadczenia wiem,ze kopytka lepiej wychodza z ziemniakow ugotowanych dzien wczesniej i przechowanych w lodowce..Ja przewaznie jak mam je w planach,to dzien wczesniej jak robie obiad,to gotuje 2 razy wiecej ziemniakow i sa jak znalazl na nastepny dzien na kopytka.Ja też, ale przed zrobieniem ciasta lekko je ogrzewam na malutkim gazie żeby były takie ciepławe. Mieszam i dodaję ociupinkę wody żeby się nie przypaliły , ta woda całkiem wyparuje podczas ogrzewania.
hofi @ 24 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=827376Mam pytanie: jak nadmiar kopytek przechowywać? Wiadomo, że można zamrozić, ale gotować je najpierw? Ostatnio zamroziłam surowe i po wrzuceniu do wrzątku zupełnie się rozpadły. Powstała zupa kopytkowa, nie było czego durszlakiem wybierać.Ja wielokrotnie mroziłam surowe - nigdy ich wcześniej nie gotowałam - i nigdy mi się nie rozpadły. Myślę, że to zależało od sposobu wykonania przed mrożeniem - może za mało mąki?
europa112 @ 28 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1123611Przy "produkcji" kopytek bardzo ważną rolę odgrywa rodzaj ziemniaka. Raczej trudno spodziewać się dobrych rezultatów używając tych do sałatek.Wlasnie, a wiec dodam tez swoje trzy grosze (albo raczej jeden, bo te dwa tu juz Europa dodal) Kopytka z ziemniakow salatkowych beda sie kleic i rozpadac. Aby takie kluseczki idealnie wyszly potrzebne sa ziemniaki maczne, o duzej zawartosci skrobi.![]()
AgusiaH @ 27 Jan 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=232352Przepuszczone przez praske kartofle zostawiamy w misce do zupelnego wystygniecia. Uciskamy je na płasko i dzielimy nozem na krzyz na 4 czesci. Jedna z czesci usuwamy z miski i w jej miejsce wsypujemy make ziemniaczana i make pszenna.Bardzo dobry pomysł; kopytka wychodzą idealne, rozpływają się wręcz w ustach. Pierwszy raz dodawałam do kopytek mąkę ziemniaczaną, ale na pewno nie ostatni.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.