- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, która może stanowić samodzielny posiłek lub zostać podana jako dodatek do innych dań. Polecam wszystkim
wielbicielom szpinaku.
ok. 600 g kopytek - można użyć gotowych lub zrobić je samodzielnie
150 g mrożonego szpinaku (1/3 opakowania)
1 dużą cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
50 g sera typu feta
czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem oraz pokrojonymi w plastry pieczarkami na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula będzie szklista a pieczarki podsmażone, przesunąć je na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak.
Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z pieczarkami z rozmrożonym szpinakiem, dodać pokruszony ser feta.
Wymieszać całość dokładnie i chwilę razem dusić. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ew. solą. Szpinak powinien być dość wyrazisty w smaku, ponieważ kopytka są raczej neutralne i mało słone.
Ugotowane kopytka mieszamy z gorącym szpinakiem i podajemy.
wielbicielom szpinaku.

ok. 600 g kopytek - można użyć gotowych lub zrobić je samodzielnie
150 g mrożonego szpinaku (1/3 opakowania)
1 dużą cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
50 g sera typu feta
czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem oraz pokrojonymi w plastry pieczarkami na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula będzie szklista a pieczarki podsmażone, przesunąć je na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak.
Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z pieczarkami z rozmrożonym szpinakiem, dodać pokruszony ser feta.
Wymieszać całość dokładnie i chwilę razem dusić. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ew. solą. Szpinak powinien być dość wyrazisty w smaku, ponieważ kopytka są raczej neutralne i mało słone.
Ugotowane kopytka mieszamy z gorącym szpinakiem i podajemy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: