- Wrz 13, 2004
 
- 11,875
 
- 0
 
- 0
 
Przepis pochodzi z gazety "pani domu"
60 dkg mielonego twarogu
4 jajka
20 dkg mąki
250 ml mleka
5 dag masła
5 dag żółtego sera
sól, pieprz, galka
Żółtka oddzielić od białek. Twaróg utrzeć z żółtkami. Białka ubić, wymieszać z masą serową. Mąkę wsypać do masy, zagnieść ciasto.
Pokroić na kopytka i ugotować w osolonej wodzie.
Ułożyć w posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.
Zrobić sos beszamelowy.
Kluski plac beszamelem, posypać zółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
Można posypać posiekanymi ziołami.
Uwaga:
 
 dałam zwykły chudy twaróg
 
 wgniotło mi się więcej mąki
 
 kluski sa rewelecyjne przed zapiekaniem, nie mogłam się opanować i trochę zjadłam
 
 smacznego
	
		
			
		
		
	
			
			60 dkg mielonego twarogu
4 jajka
20 dkg mąki
250 ml mleka
5 dag masła
5 dag żółtego sera
sól, pieprz, galka
Żółtka oddzielić od białek. Twaróg utrzeć z żółtkami. Białka ubić, wymieszać z masą serową. Mąkę wsypać do masy, zagnieść ciasto.
Pokroić na kopytka i ugotować w osolonej wodzie.
Ułożyć w posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.
Zrobić sos beszamelowy.
Kluski plac beszamelem, posypać zółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
Można posypać posiekanymi ziołami.
Uwaga: