Ciasto
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
2 dojrzałe gruszki
2 łyżeczki cukru dodatkowo
Sos karmelowy
1 szklanka brązowego cukru
50g masła
1 szklanka śmietanki 18 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
Nagrzej piekarnik do 170C lub 150 jeżeli pieczesz z termoobiegiem. Wysmaruj masłem i oprósz mąką 20 cm tortownicę. Ubij mikserem masło i cukier do puszystości. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaj mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Wlej masę do formy. Wygładź wierzch. Potnij gruszki na ćwiartki. Usuń środek z pestkami i potnij ćwiartki na plastry,nie do końca, tak aby plastry były ze sobą połączone na końcu. Ułóż gruszki na cieście dookoła tak aby lekko na siebie zachodziły. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz od 1h do 1h20 (do tzw suchego patyczka)
W międzyczasie przygotuj sos karmelowy. Umieść cukier masło, śmietanę i ekstrakt z wanilli w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zmniejsz ogień. Podgrzewaj aż masa zacznie gęstnieć (u mnie ok 15 minut). Podawaj ciasto z sosem karmelowym.
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
2 dojrzałe gruszki
2 łyżeczki cukru dodatkowo
Sos karmelowy
1 szklanka brązowego cukru
50g masła
1 szklanka śmietanki 18 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
Nagrzej piekarnik do 170C lub 150 jeżeli pieczesz z termoobiegiem. Wysmaruj masłem i oprósz mąką 20 cm tortownicę. Ubij mikserem masło i cukier do puszystości. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaj mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Wlej masę do formy. Wygładź wierzch. Potnij gruszki na ćwiartki. Usuń środek z pestkami i potnij ćwiartki na plastry,nie do końca, tak aby plastry były ze sobą połączone na końcu. Ułóż gruszki na cieście dookoła tak aby lekko na siebie zachodziły. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz od 1h do 1h20 (do tzw suchego patyczka)
W międzyczasie przygotuj sos karmelowy. Umieść cukier masło, śmietanę i ekstrakt z wanilli w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zmniejsz ogień. Podgrzewaj aż masa zacznie gęstnieć (u mnie ok 15 minut). Podawaj ciasto z sosem karmelowym.
Ostatnią edycję dokonał moderator: