Korzenne ciasto z gruszką

sabina22

Member
Maj 14, 2011
9
0
0
Ciasto
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
2 dojrzałe gruszki
2 łyżeczki cukru dodatkowo

Sos karmelowy
1 szklanka brązowego cukru
50g masła
1 szklanka śmietanki 18 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

Nagrzej piekarnik do 170C lub 150 jeżeli pieczesz z termoobiegiem. Wysmaruj masłem i oprósz mąką 20 cm tortownicę. Ubij mikserem masło i cukier do puszystości. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaj mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Wlej masę do formy. Wygładź wierzch. Potnij gruszki na ćwiartki. Usuń środek z pestkami i potnij ćwiartki na plastry,nie do końca, tak aby plastry były ze sobą połączone na końcu. Ułóż gruszki na cieście dookoła tak aby lekko na siebie zachodziły. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz od 1h do 1h20 (do tzw suchego patyczka)

W międzyczasie przygotuj sos karmelowy. Umieść cukier masło, śmietanę i ekstrakt z wanilli w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zmniejsz ogień. Podgrzewaj aż masa zacznie gęstnieć (u mnie ok 15 minut). Podawaj ciasto z sosem karmelowym.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Bardzo obiecujący przepis, gratuluję pomysłu.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Myślałam, że własny wynalazek, bo nie było źródła.
icon_smile.gif

Powiedz jeszcze, ile tych migdałów? Bo napisałaś "1 szklanki" i się zastanawiam....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Dziękuję.
Obawiam się, że nie masz jeszcze możliwości edycji postów, więc sama zaraz poprawię.
icon_smile.gif

Bardzo lubię ciasta z migdałami i orzechami, więc wpisuję na listę do zrobienia.

sabina22

Member
Maj 14, 2011
9
0
0
No właśnie kombinowałam i nic
cfist.gif
Ciasto jest super, można śmiało zmniejszyć ilość cukru, bo bardzo słodkie jest. Chociaż nie dla mojego męża
icon_mrgreen.gif

W oryginale są orzechy pecan, ale z włoskimi też super wychodzi. No i cukier dałam muscovado. Brązowy jest bardziej aromatyczny.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy