- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Korzenne śliwki
Przepis podpatrzony,trochę zmieniony,w pełni zaakceptowany przez moich słodkożerców
2 kg śliwek
300 g-400 g cukru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do pierników
Śliwki wypestkować,pokroić na połówki,doprowadzić do wrzenia i gotować pół godziny.
Po wyłączeniu wsypać połowę cukru,wymieszać,po wystudzeniu znowu podgrzewać....i tak robić przez 2-3 dni,dosypując w miarę potrzeby resztę cukru.
Gdy powidła są dosyć gęste dodać przyprawy,wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gorące wkładać do słoików,zakręcić i postawić dnem do góry.
Przyprawy do pierników wsypałam więcej,bo początkowo nie mogłam "złapać smaku",ale na drugi dzień smak powideł był idealny.

Przepis podpatrzony,trochę zmieniony,w pełni zaakceptowany przez moich słodkożerców

2 kg śliwek
300 g-400 g cukru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do pierników
Śliwki wypestkować,pokroić na połówki,doprowadzić do wrzenia i gotować pół godziny.
Po wyłączeniu wsypać połowę cukru,wymieszać,po wystudzeniu znowu podgrzewać....i tak robić przez 2-3 dni,dosypując w miarę potrzeby resztę cukru.
Gdy powidła są dosyć gęste dodać przyprawy,wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gorące wkładać do słoików,zakręcić i postawić dnem do góry.
Przyprawy do pierników wsypałam więcej,bo początkowo nie mogłam "złapać smaku",ale na drugi dzień smak powideł był idealny.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: