Korzenne śliwki

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Korzenne śliwki

ks2.jpg

Przepis podpatrzony,trochę zmieniony,w pełni zaakceptowany przez moich słodkożerców
lecker.gif


2 kg śliwek
300 g-400 g cukru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do pierników

Śliwki wypestkować,pokroić na połówki,doprowadzić do wrzenia i gotować pół godziny.
Po wyłączeniu wsypać połowę cukru,wymieszać,po wystudzeniu znowu podgrzewać....i tak robić przez 2-3 dni,dosypując w miarę potrzeby resztę cukru.
Gdy powidła są dosyć gęste dodać przyprawy,wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gorące wkładać do słoików,zakręcić i postawić dnem do góry.

Przyprawy do pierników wsypałam więcej,bo początkowo nie mogłam "złapać smaku",ale na drugi dzień smak powideł był idealny.
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • ks2.jpg
    ks2.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy