- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Składniki
600 g mąki
100 g masla
100 g cukru
3 jaja całe
1 szklanka ( 250 g) kwaśnej śmietany ( 12 lub 18%, bez zagęstników)
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka suchego maku
9-10 kropli dowolnego aromatu do ciast
Wykonanie
Mąkę wymieszaną z sodą i makiem przesiekać z masłem i cukrem, dodać jaja i śmietanę oraz zapach.
Zamiesić ciasto i odłożyć w chłodne miejsce ( do lodówki) na 24 godziny.
Następnego dnia toczyć wałeczki i kroić jak malutkie leniwe, układać na blasze wyłożonej papierem.
Ciasto jest dość sprężyste. Można oczywiście je wałkować i wykrawać foremką, ale średnio zachowuje kształt.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C i piec 8-10 minut do zezłocenia.

600 g mąki
100 g masla
100 g cukru
3 jaja całe
1 szklanka ( 250 g) kwaśnej śmietany ( 12 lub 18%, bez zagęstników)
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka suchego maku
9-10 kropli dowolnego aromatu do ciast
Wykonanie
Mąkę wymieszaną z sodą i makiem przesiekać z masłem i cukrem, dodać jaja i śmietanę oraz zapach.
Zamiesić ciasto i odłożyć w chłodne miejsce ( do lodówki) na 24 godziny.
Następnego dnia toczyć wałeczki i kroić jak malutkie leniwe, układać na blasze wyłożonej papierem.
Ciasto jest dość sprężyste. Można oczywiście je wałkować i wykrawać foremką, ale średnio zachowuje kształt.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C i piec 8-10 minut do zezłocenia.

