Korżyki

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Składniki

600 g mąki
100 g masla
100 g cukru
3 jaja całe
1 szklanka ( 250 g) kwaśnej śmietany ( 12 lub 18%, bez zagęstników)
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka suchego maku
9-10 kropli dowolnego aromatu do ciast

Wykonanie
Mąkę wymieszaną z sodą i makiem przesiekać z masłem i cukrem, dodać jaja i śmietanę oraz zapach.
Zamiesić ciasto i odłożyć w chłodne miejsce ( do lodówki) na 24 godziny.
Następnego dnia toczyć wałeczki i kroić jak malutkie leniwe, układać na blasze wyłożonej papierem.
Ciasto jest dość sprężyste. Można oczywiście je wałkować i wykrawać foremką, ale średnio zachowuje kształt.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C i piec 8-10 minut do zezłocenia.

kor_yki_surowe_cc.jpg


kr_yki_upieczone_cc.jpg
 

Załączniki

  • kor_yki_surowe_cc.jpg
    kor_yki_surowe_cc.jpg
    23.8 KB · Wyświetleń: 0
  • kr_yki_upieczone_cc.jpg
    kr_yki_upieczone_cc.jpg
    33.5 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Korżyki, czy śliżyki? Bo jakieś takie śliżykopodobne...
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A znalazlam.

A w srodku, po upieczeniu, sa miekkie, czy ogolnie kruche?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Joanno, mnie tez śliżyki przypominaja, ale mama tak właśnie zapisała w swoim w zeszycie.
Tatter - z wierzchu kruche w srodku miekkie, jeszcze nie wiem jakie jutro czy pojutrze, bo świeżo ostygnięte degustowalam.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
I widelec się odnalazł ..?
icon_biggrin.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Joanna @ 10 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1552707No i maminego zeszytu tylko pozazdrościć... Dużo w nim nieodkrytych skarbów?
Są przepisy Babci, są mamine. Niestety, dużo słodkości - tych ja nie będę testować, może jakieś pojedyncze.
Sporo zapisków żywcem z książek kucharskich z peerelu, nic ekscytującego, mama nie lubiła i nie umiała gotować.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Widziałam, że w przepisach dominują drożdżowe, ale sugerowałam się kształtem.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Meldunek z dnia następnego: przechowywane w pudełku zamkniętym straciły chrupkość z wierzchu i miękkość wewnątrz. Teraz są nietwarde, ale w stronę kruchości i jakby lekko wilgotne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy