Kostka malinowo-brzoskwiniowa

Gosi@

Member
Lut 26, 2009
276
0
0
Skladniki na forme 20 x 20 cm:

* 150 g ciastek (ja mialam biszkopty)
* 125 g masla (rozpuscic)
* 500 g brzoskwin (nie powinny byc za miekkie)
* 250 g malin
* 600 g serka smietankowego
* 100 g cukru
* 300 g jogurtu naturalnego
* 1 op. Tortenguss (przezroczystego)*
* 3 lyzki soku z cytryny

Foremke wylozyc papierem do pieczenia i na to ubijajac dac pokruszone ciastka wymieszane ze stopionym maslem.
Brzoskwinie obrac,przepolowic i wyjac pestki i w niewielkiej ilosci wody 5-7 minut poddusic,wyjac i dobrze osaczyc.
Maliny przebrac i polowe z nich zmiksowac,pozostale zostawic do dekoracji.
Tortenguss przygotowac wg przepisu na opakowaniu z 25 g cukru i 250 ml wody.
Serek,jogurt,sok cytrynowy i 75g cukru zmiksowac,zmieszac z przygotowanym Tortenguss.
Krem podzielic na polowe i do jednej czesci tak wmieszac lekko mus malinowy,zeby powstal marmurkowy wzorek.
Na ciastka wylozyc biala mase serowa,na nia polowki osaczonych brzoskwin i na to marmurkowa mase serowo-malinowa.
Ciasto przed podaniem minimum 3 godziny schlodzic w lodowce,pokroic w kostke i podawac udekorowane malinami.

* Niestety nie wiem,jak przetlumaczyc Tortenguss,zeby kazdy wiedzial ,o co chodzi,tzn,wiem jak to przetlumaczone bedzie (polewa do ciast),ale nie wiem,czy i pod jaka nazwa jest do kupienia w Polsce,choc mysle,ze w miedzyczasie mozna to dostac pod orginalna nazwa w Lidlu czy Kauflandzie.

Podalam tutaj orginalny przepis,ale ja zrobilam (niestety) pokombinowany troche,bo nie posiadam odpowiedniej foremki,wiec u mnie bylo wiecej malin i przez to nie wyszedl mi planowany marmurek,a jednolita masa malinowa,poza tym konsystencja powinna byc ciut stabilniejsza niz u mnie to wyszlo,niemniej jest przepyszne w smaku i z reka na sercu polecam:)
icon_smile.gif

Przepis pochodzi z czasopisma "Lisa:kochen&backen" z lipca 2008

kostkamalinowobrzoskw02.jpg

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Gosi@ @ 5 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=889550* Niestety nie wiem,jak przetlumaczyc Tortenguss,zeby kazdy wiedzial ,o co chodzi,tzn,wiem jak to przetlumaczone bedzie (polewa do ciast),ale nie wiem,czy i pod jaka nazwa jest do kupienia w Polsce,choc mysle,ze w miedzyczasie mozna to dostac pod orginalna nazwa w Lidlu czy Kauflandzie.
W Pl chyba nie ma tego. Może jakaś przezroczysta galaretka
gruebel_2.gif

A całoś pysznie wyglada
lecker.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Kiedyś były takie galaretki o smaku szampana i to było bardzo dobre jako Tortenguss , ale teraz nie ma Pewexów i nie ma galaretek o smaku szampana. Ja daję cytrynowe, np do tego ciasta "Jajka sadzone"
Albo sok jabłkowy z żelatyną.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
katarzynka @ 6 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=889788dostepna gdzieniegdzie jest galaretka 'Diamentowa', o smaku wieloowocowym. Kolor ma taki 'szampanski', wiec moze ja uzyc?
o taka: http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty/diamentowad.jpg
W życiu takiej nie widziałam co nie znaczy że nie zobaczę bo szukać zamierzam. A jeszcze lepiej, powiem w zaprzyjaźnionym sklepiku żeby mi poszukali w hurtowniach. Skoro wiem jak się nazywa i jaka firma to chyba znajdą?

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie zauważyłam takiego pysznie malinowego deseru :)

jeśli chodzi o Tortenguss, to była o nim mową w wątku o cieście 'jajko sadzone'
Caritka @ 11 Jul 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=147602Totrenguss- mysle, ze rownie dobrze mozna zamiast tego uzyc jakiejs galaretki -np. zoltej... chodzi o to, zeby ta ostatnia warstwa byla przezroczysta...
Slyszalam, ze polskim odpowiednikiem Tortenguss-u jest AGAR. Nie mialam z nim do czynienia, wiec tylko sie domyslam, ze jest tak samo przezroczysty i sluzy do tego samego, co ten Tortenguss...
ja właśnie robiąc to ciasto użyłam tej galaretki z wodzisławia, o której pisze katarzynka
galaretka jest do kupienia w kauflandzie, do tej pory nie widziałam jej w żadnym innym sklepie

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy