- Kwi 12, 2006
- 7,139
- 0
- 36
ciasto:
45 dag mąki
2 jaja
1/3 kostki margaryny
25 dag cukru
3 łyzki płynnego miodu
3/4 szkl. mleka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
polewa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5dag kakao
1 kieliszek rumu lub wódki
20 dag wiórków kokosowych
Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną na małe kawałeczki margarynę i razem dobrze utrzeć. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko, aromat i staranie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę. Piec ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzone ciast pokoroić w sześciany o boku 4 cm.
Zagotować składniki polewy. Po zdjęciu rondla z ognia wlać rum i wymieszać. Kostki ciasta maczas w goracej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami kokosowymi. jeśli podczas maczania polewa zgęstnieje należy ja jeszcze raz podgrzać i dilac troche mleka. Kostko kokosowe najlepiej smakują po 2-3 dniach po upieczeniu.

45 dag mąki
2 jaja
1/3 kostki margaryny
25 dag cukru
3 łyzki płynnego miodu
3/4 szkl. mleka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
polewa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5dag kakao
1 kieliszek rumu lub wódki
20 dag wiórków kokosowych
Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną na małe kawałeczki margarynę i razem dobrze utrzeć. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko, aromat i staranie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę. Piec ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzone ciast pokoroić w sześciany o boku 4 cm.
Zagotować składniki polewy. Po zdjęciu rondla z ognia wlać rum i wymieszać. Kostki ciasta maczas w goracej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami kokosowymi. jeśli podczas maczania polewa zgęstnieje należy ja jeszcze raz podgrzać i dilac troche mleka. Kostko kokosowe najlepiej smakują po 2-3 dniach po upieczeniu.