- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
Koszyczki z cytrynowo - orzechowym nadzieniem
Proporcje na 18 koszyczków
Ciasto:
* 180 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 300 g mąki
Nadzienie:
* 2 średniej wielkości cytryny
* 150 g jasnych rodzynek
* 100 g orzechów włoskich
* 3 łyżki cukru (można zamienić na miód)
Miękkie masło, jajko, cukier i sól wymieszać razem. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, pokroić, wyjąć pestki i zmiksować w blenderze.
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Osuszyć. Orzechy włoskie obsmażyć na suchej patelni. Posiekać nożem lub w blenderze. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać razem, dodając cukier lub miód.
Ciasto podzielić na kawałki, jednakowej wielkości. Foremki posmarować masłem. Kawałki ciasta rozgnieść i wcisnąć w foremki. Napełnić nadzieniem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut (pieczemy ciasto razem z nadzieniem)
W miejsce cytrynowo-orzechowego nadzienia, możemy napełnić koszyczki nutellą i z wierzchu posypać orzechami. Pieczemy tak samo jak z nadzieniem cytrynowo-orzechowym
Przepis od Юли-Ла-Перла

Proporcje na 18 koszyczków
Ciasto:
* 180 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 300 g mąki
Nadzienie:
* 2 średniej wielkości cytryny
* 150 g jasnych rodzynek
* 100 g orzechów włoskich
* 3 łyżki cukru (można zamienić na miód)
Miękkie masło, jajko, cukier i sól wymieszać razem. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, pokroić, wyjąć pestki i zmiksować w blenderze.
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Osuszyć. Orzechy włoskie obsmażyć na suchej patelni. Posiekać nożem lub w blenderze. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać razem, dodając cukier lub miód.
Ciasto podzielić na kawałki, jednakowej wielkości. Foremki posmarować masłem. Kawałki ciasta rozgnieść i wcisnąć w foremki. Napełnić nadzieniem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut (pieczemy ciasto razem z nadzieniem)
W miejsce cytrynowo-orzechowego nadzienia, możemy napełnić koszyczki nutellą i z wierzchu posypać orzechami. Pieczemy tak samo jak z nadzieniem cytrynowo-orzechowym
Przepis od Юли-Ла-Перла