- Sty 29, 2006
- 1,286
- 0
- 0
Kota Kapama czyli grecki cynamonowym kurczak. Powalający zapachem podczas jego przyrządzania i smakiem podczas degustacji.
składniki:
1-1,3kg kurczak*
1 łyżeczka cynamonu
2 gruboziarnistej soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
4 małe cebule, pokrojone w kostkę
250ml białego wytrawnego wina
0,5l wody
170g pulpy pomidorowej
starty ser Romano
sposób przygotowania:
1. Kurczaka opłukać, podzielić na 8 części po czym każdą z nich osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać cynamon, pieprz oraz sól. Otrzymaną mieszanką natrzeć każdy kawałek mięsa.
2. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę (w zależności od rodzaju użytego mięsa możemy potrzebować jej o wiele więcej niż podano w przepisie). Jeśli patelnia jest za mała należy smażyć mięso w dwóch turach, ponieważ ułożone zbyt blisko siebie kawałki ugotują się zamiast usmażyć.
3. Smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut z każdej strony na brązowy kolor. Czas od czasu podwadzamy każdy kawałek, aby się nie przywarł do dna patelni. Kiedy kawałki są ładnie przybrązowione zdejmujemy je z patelni i odstawiamy na bok. Teraz czas na wrzucenie do patelni cebuli wraz z 3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku. Jeśli nasza patelnia Smażymy przez 3 minuty, często mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru. Do patelni wlewamy wino i mieszamy drewnianą szpatułką tak, by wszystko co przywarło do dana i się zrumieniło, rozpuściło się w winie.
4. Kiedy wino odparuje, dodajemy wody, pulpę pomidorową, pozostałe 2 całe ząbki czosnku oraz kawałki kurczaka. Mięso powinno być zanurzone w sosie do ok. 3/4 wysokości. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1h lub do momentu aż kurczak będzie delikatny i dobrze ugotowany. Na koniec doprawiamy do smaku.
5. Podajemy z domowym makaronem lub ryżem. Każdą porcję posypujemy startym serem.
dodatkowe informacje:
*Ja użyłam w swojej wersji pojedynczych filetów z kurczaka. W związku z tym potrzebowałam zdecydowanie więcej oliwy podczas jego smażenia. W przypadku 2 łyżek musiałabym nieźle skrobać patelnię po pierwszym smażeniu
Filety dusiłam w sosie około 30 min.

składniki:
1-1,3kg kurczak*
1 łyżeczka cynamonu
2 gruboziarnistej soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
4 małe cebule, pokrojone w kostkę
250ml białego wytrawnego wina
0,5l wody
170g pulpy pomidorowej
starty ser Romano
sposób przygotowania:
1. Kurczaka opłukać, podzielić na 8 części po czym każdą z nich osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać cynamon, pieprz oraz sól. Otrzymaną mieszanką natrzeć każdy kawałek mięsa.
2. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę (w zależności od rodzaju użytego mięsa możemy potrzebować jej o wiele więcej niż podano w przepisie). Jeśli patelnia jest za mała należy smażyć mięso w dwóch turach, ponieważ ułożone zbyt blisko siebie kawałki ugotują się zamiast usmażyć.
3. Smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut z każdej strony na brązowy kolor. Czas od czasu podwadzamy każdy kawałek, aby się nie przywarł do dna patelni. Kiedy kawałki są ładnie przybrązowione zdejmujemy je z patelni i odstawiamy na bok. Teraz czas na wrzucenie do patelni cebuli wraz z 3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku. Jeśli nasza patelnia Smażymy przez 3 minuty, często mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru. Do patelni wlewamy wino i mieszamy drewnianą szpatułką tak, by wszystko co przywarło do dana i się zrumieniło, rozpuściło się w winie.
4. Kiedy wino odparuje, dodajemy wody, pulpę pomidorową, pozostałe 2 całe ząbki czosnku oraz kawałki kurczaka. Mięso powinno być zanurzone w sosie do ok. 3/4 wysokości. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1h lub do momentu aż kurczak będzie delikatny i dobrze ugotowany. Na koniec doprawiamy do smaku.
5. Podajemy z domowym makaronem lub ryżem. Każdą porcję posypujemy startym serem.
dodatkowe informacje:
*Ja użyłam w swojej wersji pojedynczych filetów z kurczaka. W związku z tym potrzebowałam zdecydowanie więcej oliwy podczas jego smażenia. W przypadku 2 łyżek musiałabym nieźle skrobać patelnię po pierwszym smażeniu

Filety dusiłam w sosie około 30 min.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: