- Lis 28, 2005
- 33,926
- 6,344
- 113
Kotleciki drobiowe z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
500 g mięsa drobiowego (najlepiej indyczego)
100 g twardej fety (lub twarogu)
1 jajko
1/2 suchej kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej (opcjonalnie, nie jest wymagana)
3 - 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilkanaście czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki
1 mała cebula, posiekana w kosteczkę (lub 1/2 białej części pora)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
pieprz, sól ( ostrożnie - feta jest słona) do smaku
olej do smażenia (z pestek słonecznika, rzepakowy lub oliwa)
Wykonanie:
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulę i posiekany czosnek. Mięso zemleć razem z fetą i cebulą. Na końcu można dać odciśniętą bułeczkę (po to, by "wymieść "nią resztki mięsa z maszynki), ale niekoniecznie. Do mięsa z fetą dodać pozostałe składniki i wyrobić je na pulchną masę. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformować kotleciki. Układać je na wysypanej odrobiną tartej bułki lub otrębów desce. Smażyć na oleju do zrumienienia.
Modyfikacje:
Do bazy mięsnej można dodawać inne składniki - grzyby, paprykę, zioła itp, a zamiast fety - zwykły twaróg.

Składniki:
500 g mięsa drobiowego (najlepiej indyczego)
100 g twardej fety (lub twarogu)
1 jajko
1/2 suchej kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej (opcjonalnie, nie jest wymagana)
3 - 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilkanaście czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki
1 mała cebula, posiekana w kosteczkę (lub 1/2 białej części pora)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
pieprz, sól ( ostrożnie - feta jest słona) do smaku
olej do smażenia (z pestek słonecznika, rzepakowy lub oliwa)
Wykonanie:
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulę i posiekany czosnek. Mięso zemleć razem z fetą i cebulą. Na końcu można dać odciśniętą bułeczkę (po to, by "wymieść "nią resztki mięsa z maszynki), ale niekoniecznie. Do mięsa z fetą dodać pozostałe składniki i wyrobić je na pulchną masę. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformować kotleciki. Układać je na wysypanej odrobiną tartej bułki lub otrębów desce. Smażyć na oleju do zrumienienia.
Modyfikacje:
Do bazy mięsnej można dodawać inne składniki - grzyby, paprykę, zioła itp, a zamiast fety - zwykły twaróg.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: