Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kotleciki z pora i cytryny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1586486" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Kotleciki z pora i cytryny</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]93262[/ATTACH]</p><p></p><p>400 g pora</p><p>150 g mięsa mielonego</p><p>50 g bułki tartej</p><p>1 jajko</p><p>120 ml bulionu</p><p>40 ml soku z cytryny</p><p>60 ml kwaśnej śmietany </p><p>1 łyżka posiekanej pietruszki</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>1. Pora kroimy w 2cm kawałki i przez 15 minut gotujemy go na parze. Schładzamy i za pomocą papierowego ręcznika mocno odciągamy wodę. Przy pomocy robota kuchennego rozdrabniamy, ale nie na całkowitą papkę. Następnie dodajemy mięso mielone , jajko, bułkę tartą, łyżeczkę soli i pieprzu.Wszystko mieszamy i formujemy na naoliwionej desce 7 x 2 kotleciki. Wkładamy je na 30 minut do zamrażarki.</p><p>2. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzewamy olej ( średnia temperatura) i smażymy ze wszystkich stron . Zlewamy wszelki tłuszcz, a na jego miejsce dolewamy bulion i sok z cytryny. Przykrywamy porywką i na lekkim ogniu dusimy 30 minut, następnie odkrywamy i redukujemy całkowicie płyn. Kotleciki chłodzimy.</p><p>3. Podajemy je na ciepło albo w pokojowej temperaturze z kleksami śmietany (lub gęstego jogurtu) posypane pietruszką.</p><p></p><p>ps1 Z przepisu wychodzi ok 8 porcji.</p><p>ps2 Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi - Jerozolima i jak autor pisze jest to typowa potrawa Zydów zamieszkujących Izmir.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1586486, member: 140"] [SIZE=14][B]Kotleciki z pora i cytryny[/B][/SIZE] [ATTACH=full]93262[/ATTACH] 400 g pora 150 g mięsa mielonego 50 g bułki tartej 1 jajko 120 ml bulionu 40 ml soku z cytryny 60 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz 1. Pora kroimy w 2cm kawałki i przez 15 minut gotujemy go na parze. Schładzamy i za pomocą papierowego ręcznika mocno odciągamy wodę. Przy pomocy robota kuchennego rozdrabniamy, ale nie na całkowitą papkę. Następnie dodajemy mięso mielone , jajko, bułkę tartą, łyżeczkę soli i pieprzu.Wszystko mieszamy i formujemy na naoliwionej desce 7 x 2 kotleciki. Wkładamy je na 30 minut do zamrażarki. 2. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzewamy olej ( średnia temperatura) i smażymy ze wszystkich stron . Zlewamy wszelki tłuszcz, a na jego miejsce dolewamy bulion i sok z cytryny. Przykrywamy porywką i na lekkim ogniu dusimy 30 minut, następnie odkrywamy i redukujemy całkowicie płyn. Kotleciki chłodzimy. 3. Podajemy je na ciepło albo w pokojowej temperaturze z kleksami śmietany (lub gęstego jogurtu) posypane pietruszką. ps1 Z przepisu wychodzi ok 8 porcji. ps2 Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi - Jerozolima i jak autor pisze jest to typowa potrawa Zydów zamieszkujących Izmir. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kotleciki z pora i cytryny
Top
Bottom