- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
0,5 szklanki zielonej soczewicy
200g (4 średnie) pieczarki
1 duża cebula
1 łyżeczka lubczyku
0,5 łyżeczki suszonego, zmielonego selera (korzeń, nie nać)
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę pokroić w piórka, zrumienić na odrobinie oleju, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż odparuje cały płyn, soczewicę przepłukać, dodać do pieczarek, wlać szklankę wody, dodać sól, lubczyk i seler, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cały płyn zostanie wchłonięty, przełożyć do malaksera i z grubsza zmiksować - do połączenia składników, dodać pieprz, mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (z zimnej masy łatwiej formować kotlety), smażyć na rozgrzanym oleju, z tej porcji wyszło mi 8 małych placuszków, masa jest zwarta i daje się łatwo formować, ale lepiej robić małe, grubsze kotlety, bo przy dużych mogą być problemy z odwracaniem.
200g (4 średnie) pieczarki
1 duża cebula
1 łyżeczka lubczyku
0,5 łyżeczki suszonego, zmielonego selera (korzeń, nie nać)
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę pokroić w piórka, zrumienić na odrobinie oleju, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż odparuje cały płyn, soczewicę przepłukać, dodać do pieczarek, wlać szklankę wody, dodać sól, lubczyk i seler, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cały płyn zostanie wchłonięty, przełożyć do malaksera i z grubsza zmiksować - do połączenia składników, dodać pieprz, mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (z zimnej masy łatwiej formować kotlety), smażyć na rozgrzanym oleju, z tej porcji wyszło mi 8 małych placuszków, masa jest zwarta i daje się łatwo formować, ale lepiej robić małe, grubsze kotlety, bo przy dużych mogą być problemy z odwracaniem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: