Kotlety z kaszy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Bardzo dobry sposób na zagospodarowanie kaszy pozostałej np.z wczorajszego obiadu.

Kasza musi być ugotowana i taka jaką lubicie,ja najbardziej lubię jęczmienną perłową,ale może być tez pęczak,gryczana,wiejska,jaglana itp.Do ok.1,5-2 szklanek ugotowanej kaszy dodajemy 1 jajko,1 cebulkę podsmażoną,można dodać ząbek czosnku,można dodać trochę wędliny pokrojonej w kostkę czy też sera żółtego .Masę doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Jeżeli jest zbyt rzadka to dosypać bułki tartej.Formować kotleciki,panierować w jajku i bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Najlepiej smakują z surówką z białej kapusty albo z sosem grzybowym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
zostało mi trochę kaszy gryczanej z dzisiejszego obiadu a pomysł na zagospodarowanie wydaje się być b. interesujący- będą więc kotlety na jutro:))
 

łezka

Member
Maj 4, 2007
41
0
6
Chciałam je zrobić z kaszy gryczanej, ale nic z tego nie wyszło, wcale nie chcialy się skleić, rozpadały się na patelni. Szkoda mi było tylko czasu, który zmarnowałam na ich robienie.
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Ja kiedys robiłam podobne, ale z ryżu. Były bardzo smaczne i pięknie sie smażyly więc może łezko to jakis bląd w sztuce
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Uwielbiam wszelakie kotlety z kasz, ryzu lub grochu, a i z soczewicy
lecker.gif

Polecam każdemu
daumen.gif
 

nutka1

Member
Wrz 2, 2006
513
0
0
Takie kotlety są doskonałe. Możne tez kasze czy ryż przepuścić przez maszynkę, wtedy masa ładnie się klei. Ja robię zawsze bez jajka, nigdy się nie rozpadają. Dobrym dodatkiem jest np. pokrojona natka lub szczypiorek. Poleeam, bo warto zrobić! Trzeba tylko dobrze je doprawić ziołami (majeranek, słodka papryka), pieprzem ziołowym, co kto lubi.
 

łezka

Member
Maj 4, 2007
41
0
6
nutka1 @ 18 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=507423Takie kotlety są doskonałe. Możne tez kasze czy ryż przepuścić przez maszynkę, wtedy masa ładnie się klei. Ja robię zawsze bez jajka, nigdy się nie rozpadają. Dobrym dodatkiem jest np. pokrojona natka lub szczypiorek. Poleeam, bo warto zrobić! Trzeba tylko dobrze je doprawić ziołami (majeranek, słodka papryka), pieprzem ziołowym, co kto lubi.
Może faktycznie, trzeba było przekręcić przez maszynkę to wyszłyby lepiej, następnym razem tak zrobię
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Jak za rzadka masa- to ja dodaję tartej bułki- do odpowiedniej konsystencji,a kotlety formuję mokrymi rękami.Reszta jak w oryginale.Czasami dodaję 1 jajko więcej-lepiej się trzymają, a przy smażeniu -trzeba dobrze zrumieniać strony kotleta- nie powinny się wtedy rozpadać przy odwracaniu.pozdrawiam. kotlety są super. dzięki za przepis.
Ja nie mielę kaszy, a kotlety i tak dobrze wychodzą
 

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Ja dodaję twaróg i doprawiam tak, jak farsz do ruskich.
Skład jest taki:
- kasza (dowolna w zasadzie)
- usmażona na złoto cebula
- dużo pieprzu
- maggi
- twaróg
- jajo.
Ew. ciut czosnku, majeranku.
Dobrze wyrobić (jak się nie chce mielić), panierować w bułce, smażyć na oleju.