- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food
Podają, że z tych proporcji powinny wyjść 4 kotlety, uważam, że jednak więcej.
Ja z robiłam 1/4 składników, a wyszedł mi jeden olbrzymi kotlet i drugi taki w sam raz. Dlatego z całości radzę zrobić nie 4, a 12 kotlecików. Są smaczniejsze, bardziej zwarte i łatwiej się je smaży od takich dużych.
Kotlety z kuskus, fety i suszonych pomidorów
w nawiasie użyte przeze mnie proporcje
). Jajko wymieszać z jogurtem i dodać do kaszy. Dobrze wymieszać i przyprawić ulubionymi ziołami/przyprawami. Ja użyłam paprykę, czosnek i pieprz, soli nie, ponieważ feta jest słona. Dodać pomidory, cebulkę
i fetę. Delikatnie wymieszać składniki. W przepisie radzą by podzielić masę na 4 burgery, ale wg. mnie to lepiej zrobić mniejsze a więcej, smaczniejsze wychodzą. Ja zrobiłam jeden wielki kotlet i jeden mniejszy, następnym razem zrobię 3 kotleciki.
Na patelni teflonowej rozgrzać olej, wrzucić kotlety i smażyć (ja pod przykryciem), aż ładnie się zezłocą i będą w miarę zwarte.
Podawać z warzywami i ulubionym sosem (ja z jogurtem naturalnym).
Podają, że z tych proporcji powinny wyjść 4 kotlety, uważam, że jednak więcej.
Ja z robiłam 1/4 składników, a wyszedł mi jeden olbrzymi kotlet i drugi taki w sam raz. Dlatego z całości radzę zrobić nie 4, a 12 kotlecików. Są smaczniejsze, bardziej zwarte i łatwiej się je smaży od takich dużych.
Kotlety z kuskus, fety i suszonych pomidorów
w nawiasie użyte przeze mnie proporcje
- 175g kuskus (40 g)
- 200ml gorącego bulionu (wlałam na oko)
- 1 roztrzepane jajko (wzięłam pół)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 85g sera feta, pokrojonego w kostkę (ok. 30-40g)
- 50g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki (wzięłam ok. 10g)
- 3 posiekane, zielone cebulki (jedna mała i czerwona
)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (kapka oleju rzepakowego)
- papryka suszona w płatkach, czosnek suszony, pieprz
i fetę. Delikatnie wymieszać składniki. W przepisie radzą by podzielić masę na 4 burgery, ale wg. mnie to lepiej zrobić mniejsze a więcej, smaczniejsze wychodzą. Ja zrobiłam jeden wielki kotlet i jeden mniejszy, następnym razem zrobię 3 kotleciki.
Na patelni teflonowej rozgrzać olej, wrzucić kotlety i smażyć (ja pod przykryciem), aż ładnie się zezłocą i będą w miarę zwarte.
Podawać z warzywami i ulubionym sosem (ja z jogurtem naturalnym).