Kotlety z kuskus i fety

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food

Podają, że z tych proporcji powinny wyjść 4 kotlety, uważam, że jednak więcej.
Ja z robiłam 1/4 składników, a wyszedł mi jeden olbrzymi kotlet i drugi taki w sam raz. Dlatego z całości radzę zrobić nie 4, a 12 kotlecików. Są smaczniejsze, bardziej zwarte i łatwiej się je smaży od takich dużych.

Kotlety z kuskus, fety i suszonych pomidorów
w nawiasie użyte przeze mnie proporcje
  • 175g kuskus (40 g)
  • 200ml gorącego bulionu (wlałam na oko)
  • 1 roztrzepane jajko (wzięłam pół)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 85g sera feta, pokrojonego w kostkę (ok. 30-40g)
  • 50g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki (wzięłam ok. 10g)
  • 3 posiekane, zielone cebulki (jedna mała i czerwona ;))
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (kapka oleju rzepakowego)
  • papryka suszona w płatkach, czosnek suszony, pieprz
Kuskus zalać bulionem , przykryć i odstawić na 5 minut lub do momentu aż wchłonie cały bulion (ja zostawiłam jeszcze do ostygnięcia, by mi się jajo nie zcięło za szybko ;) ). Jajko wymieszać z jogurtem i dodać do kaszy. Dobrze wymieszać i przyprawić ulubionymi ziołami/przyprawami. Ja użyłam paprykę, czosnek i pieprz, soli nie, ponieważ feta jest słona. Dodać pomidory, cebulkę
i fetę. Delikatnie wymieszać składniki. W przepisie radzą by podzielić masę na 4 burgery, ale wg. mnie to lepiej zrobić mniejsze a więcej, smaczniejsze wychodzą. Ja zrobiłam jeden wielki kotlet i jeden mniejszy, następnym razem zrobię 3 kotleciki.
Na patelni teflonowej rozgrzać olej, wrzucić kotlety i smażyć (ja pod przykryciem), aż ładnie się zezłocą i będą w miarę zwarte.
Podawać z warzywami i ulubionym sosem (ja z jogurtem naturalnym).
 

Załączniki

  • kotlety_z_kuskus1.jpg
    kotlety_z_kuskus1.jpg
    230.3 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy