- Sty 2, 2008
- 13,195
- 7,900
- 113
Przepis znalazłam w jakimś bardzo starym Poradniku domowym. W oryginale zamiast całej masy zielska wszelakiego były zioła prowansalskie, ale w końcu nie po to mam na ogródku świeże zioła, żeby suszonych z paczki używać
Kotlety ze schabu w ziołach
• 1 kg schabu bez kości
• oliwa
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku - posiekane
• łyżka ziół prowansalskich (u mnie „przegląd ogródka” – świeże: bazylia, rozmaryn, tymianek, szałwia, estragon, oregano, majeranek, trochę mięty)
• natka pietruszki
• pół szklanki bulionu (z lenistwa z reguły używam kostki rosołowej)
• mąka
• pieprz, sól
Zioła i natkę pietruszki drobno posiekać. Połowę wymieszać w dużej misce z oliwą - tak ze 3 łyżki, a resztę odłożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, żeby nie wysychały.
Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Wrzucić do miski z ziołami wymieszanymi z oliwą i wymieszać, żeby natrzeć ziołami mięso. Przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie mięso oprószyć mąką i usmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia. Mięso zdjąć z patelni, do tłuszczu ze smażenia dodać masło, podsmażyć na nim czosnek oraz - jeżeli używamy suszonych ziół - resztę ziół. Dodać bulion, zagotować mieszając, włożyć mięso i resztę świeżych ziół. Doprawić solą i pieprzem i dusić kilka mnut pod przykryciem.
Sos dobrze jest trochę odtłuścić. Ja go wlewam do sosjerki i zlewam ostrożnie zebrany na wierzchu tłuszcz.
Orientacyjna ilość ziół:
Marynowanie mięsa:
Duszenie:
Uduszone:
i gotowe do zjedzenia

Kotlety ze schabu w ziołach
• 1 kg schabu bez kości
• oliwa
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku - posiekane
• łyżka ziół prowansalskich (u mnie „przegląd ogródka” – świeże: bazylia, rozmaryn, tymianek, szałwia, estragon, oregano, majeranek, trochę mięty)
• natka pietruszki
• pół szklanki bulionu (z lenistwa z reguły używam kostki rosołowej)
• mąka
• pieprz, sól
Zioła i natkę pietruszki drobno posiekać. Połowę wymieszać w dużej misce z oliwą - tak ze 3 łyżki, a resztę odłożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, żeby nie wysychały.
Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Wrzucić do miski z ziołami wymieszanymi z oliwą i wymieszać, żeby natrzeć ziołami mięso. Przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie mięso oprószyć mąką i usmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia. Mięso zdjąć z patelni, do tłuszczu ze smażenia dodać masło, podsmażyć na nim czosnek oraz - jeżeli używamy suszonych ziół - resztę ziół. Dodać bulion, zagotować mieszając, włożyć mięso i resztę świeżych ziół. Doprawić solą i pieprzem i dusić kilka mnut pod przykryciem.
Sos dobrze jest trochę odtłuścić. Ja go wlewam do sosjerki i zlewam ostrożnie zebrany na wierzchu tłuszcz.
Orientacyjna ilość ziół:


Marynowanie mięsa:

Duszenie:

Uduszone:

i gotowe do zjedzenia

