- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Koulouri
Tutaj jest link do przepisu, na którym się wzorowałam, aczkolwiek większość przepisów na koulouri jest prawie identyczna, bo to bardzo prosty do zrobienia chlebek. Jest pyszny, bardzo kruchy, ale zarazem delikatny i słodkawy. W Grecji najczęściej sprzedawany przy ulicznych stoiskach, chętnie jedzony na śniadanie świeżutki, nawet często ciepły. Ja, będąc w Grecji, objadałam się nim codziennie
Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki luksusowej (T55)
10 g świeżych drożdży
3/4 szkl ciepłej wody
25 g oliwy z oliwek
2 łyżeczki jasnego miodu
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 szkl wody
2 łyżki jasnego miodu lub melasy (oryginalnie Petimezi, czyli melasa winogronowa)
1 szkl ziaren sezamu
Przygotowanie:
1. Zrobić zaczyn z drożdży, miodu, 1/4 szkl ciepłej wody i garści mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Rozpuścić sól w reszcie wody, dodać oliwę, aktywowany zaczyn oraz pół porcji mąki i wymieszać dobrze. Wciąż mieszając, dodać pozostałą mąkę. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie bardzo gładkie, miękkie i elastczne. Zwinąć, natłuścić i włożyć do miski. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawic na noc do lodówki.
3. Rano rozgrzać piecyk do 230 st.
4. Wyjąć ciasto, odgazować i rozwałkować na duży prostokąt. Pociąć na 16 kawałków, brać po dwa i każdy kawałek dłońmi lekko rozciągać. Zwijać w podwójny "warkocz", następnie formować koło i mocno skleić razem oba końce.
5. Brać każdy "wianek", maczać w wodzie zmieszanej z miodem lub melasą, następnie natychmiast obtaczać w ziarnach sezamowych. Odkładać na blachę wyłożoną pergaminem.
6. Postawić w piekarniku naczynie z wrzącą wodą i wsadzać blachę z porcją chlebków, albo przełożyć chlebki na kamień (na papierze lub bez). Piec 15 - 20 minut, na złoty kolor.
7. Zajadać natychmiast, ewentualnie dać mu lekko przestygnąć
Smacznego!

Tutaj jest link do przepisu, na którym się wzorowałam, aczkolwiek większość przepisów na koulouri jest prawie identyczna, bo to bardzo prosty do zrobienia chlebek. Jest pyszny, bardzo kruchy, ale zarazem delikatny i słodkawy. W Grecji najczęściej sprzedawany przy ulicznych stoiskach, chętnie jedzony na śniadanie świeżutki, nawet często ciepły. Ja, będąc w Grecji, objadałam się nim codziennie

Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki luksusowej (T55)
10 g świeżych drożdży
3/4 szkl ciepłej wody
25 g oliwy z oliwek
2 łyżeczki jasnego miodu
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 szkl wody
2 łyżki jasnego miodu lub melasy (oryginalnie Petimezi, czyli melasa winogronowa)
1 szkl ziaren sezamu
Przygotowanie:
1. Zrobić zaczyn z drożdży, miodu, 1/4 szkl ciepłej wody i garści mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Rozpuścić sól w reszcie wody, dodać oliwę, aktywowany zaczyn oraz pół porcji mąki i wymieszać dobrze. Wciąż mieszając, dodać pozostałą mąkę. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie bardzo gładkie, miękkie i elastczne. Zwinąć, natłuścić i włożyć do miski. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawic na noc do lodówki.
3. Rano rozgrzać piecyk do 230 st.
4. Wyjąć ciasto, odgazować i rozwałkować na duży prostokąt. Pociąć na 16 kawałków, brać po dwa i każdy kawałek dłońmi lekko rozciągać. Zwijać w podwójny "warkocz", następnie formować koło i mocno skleić razem oba końce.
5. Brać każdy "wianek", maczać w wodzie zmieszanej z miodem lub melasą, następnie natychmiast obtaczać w ziarnach sezamowych. Odkładać na blachę wyłożoną pergaminem.
6. Postawić w piekarniku naczynie z wrzącą wodą i wsadzać blachę z porcją chlebków, albo przełożyć chlebki na kamień (na papierze lub bez). Piec 15 - 20 minut, na złoty kolor.
7. Zajadać natychmiast, ewentualnie dać mu lekko przestygnąć

Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: