- Paź 1, 2007
- 144
- 0
- 0
Przepis pochodzi z programu "glikes alchimies" ze Stelio Parliaro. Ciasteczka sa kruche i nadaja sie do przechowywania w puszce. Z podanych skladnikow wychodza okolo 2 blachy ciasteczek.
300g masla owczego (ja daje krowie)
110g cukru pudru
100g zmielonych migdalow
550g maki
25g kakao
25-35g koniaku, rumu lub wody
Maslo z cukrem pudrem ubijamy na puszysta mase. Dodajemy pozostale skladniki i dalej miksujemy (ja po dodaniu reszty skladnikow wyrabiam ciasto reka). Rozwalkowujemy ciasto na grubosc 1-1,5 cm i wycinamy ksztalty. Poniewaz ciasto jest dosc kruche, nie bawie sie nigdy foremkami, wycinam ksiezyce od kieliszka. Jezeli ciasto jest za miekkie zeby je wycinac nalezy rozwalkowac je na grubosc 1-1,5 cm na papierze do pieczenia i wstawic na troche do lodowki. Mozna rowniez formowac male kulki i splaszczac je troche. ciastka mozna ukladac blisko siebie poniewaz nie rosna podczas pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C-170° przez 20 minut.
Glaso:
200g cukru pudru
5g kakao
1 bialko z malego jajka
1 lyzeczka soku z cytryny
Mieszamy dokladnie wszystkie skladniki i smarujemy upieczone i wystudzone ciastka.
Ja nigdy nie robilam z glaso, tradycyjnie obtaczam je tylko w cukrze pudrze. Zeby je obtaczac musza dobrze wystygnac inaczej wciagna cukier puder i zmiekna.

300g masla owczego (ja daje krowie)
110g cukru pudru
100g zmielonych migdalow
550g maki
25g kakao
25-35g koniaku, rumu lub wody
Maslo z cukrem pudrem ubijamy na puszysta mase. Dodajemy pozostale skladniki i dalej miksujemy (ja po dodaniu reszty skladnikow wyrabiam ciasto reka). Rozwalkowujemy ciasto na grubosc 1-1,5 cm i wycinamy ksztalty. Poniewaz ciasto jest dosc kruche, nie bawie sie nigdy foremkami, wycinam ksiezyce od kieliszka. Jezeli ciasto jest za miekkie zeby je wycinac nalezy rozwalkowac je na grubosc 1-1,5 cm na papierze do pieczenia i wstawic na troche do lodowki. Mozna rowniez formowac male kulki i splaszczac je troche. ciastka mozna ukladac blisko siebie poniewaz nie rosna podczas pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C-170° przez 20 minut.
Glaso:
200g cukru pudru
5g kakao
1 bialko z malego jajka
1 lyzeczka soku z cytryny
Mieszamy dokladnie wszystkie skladniki i smarujemy upieczone i wystudzone ciastka.
Ja nigdy nie robilam z glaso, tradycyjnie obtaczam je tylko w cukrze pudrze. Zeby je obtaczac musza dobrze wystygnac inaczej wciagna cukier puder i zmiekna.