- Mar 30, 2009
- 219
- 0
- 0
Wrzucam na życzenie Margot
. Zrobiłam ją z myślą o przyjaciółce która jest alergikiem i nie toleruje mąki pszennej, jajek i paru innych rzeczy.
Wypełnienie:
8 uncji suszonych fig
4 uncje daktyli
2 łyżki posiekane migdały (opcjonalnie)
2 krople ekstraktu anyżu (opcjonalnie) dałam szczyptę anyżu
1 łyżka. Agawa nektaru (za radą Agatki dałam miód)
2 łyżki. wody
1 łyżka. sok z cytryny
1 / 4 łyżeczki. cynamonu
1 / 8 łyżeczki. imbiru
Wrzucić figi i daktyle do malaksera lub blendera i zmiksować na gęsta pastę wmieszać resztę składników.
Ciasto jesli można je tak nazwać:
1 cup płatków owsianych - zmielone drobniutko w blenderze (mają być miałkie)
1 cup płatków owsianych, niegotowane (nie błyskawicznych płatków owsianych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 uncje niesłodzonego soku (musu) jabłkowego
3 łyzki syropu z agawy (możesz zastapic miodem)
1/4 cup wody
Podgrzej piekarnik do 190 C. Połączyć suche składniki z miski połączyć z mokrymi . Do nasmarowanej blaszki włożyć połowe ciasta na do pastę daktylowo-figową i znowu ciasto owsiane. Piec około 30 minut, lub do czasu lekko rumiane . Ja piekłam około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia w całości przed cięciem w foremce.
Lukier (opcjonalnie):
Wymieszać cukier puder (ok. 3 łyżki). Niewielką ilością wody (start z 1 / 2 łyżeczki.) Aż do odpowiedniej konsystencji. Dodać ekstrakt waniliowy lub migdałowy do smaku (tylko kropli). Polać krajankę lukrem
Na przyszłość dam mniej miodu bo jak dla mnie ciut za słodkie zdjęcia nie dodam bo mi aparat padł :/

Wypełnienie:
8 uncji suszonych fig
4 uncje daktyli
2 łyżki posiekane migdały (opcjonalnie)
2 krople ekstraktu anyżu (opcjonalnie) dałam szczyptę anyżu
1 łyżka. Agawa nektaru (za radą Agatki dałam miód)
2 łyżki. wody
1 łyżka. sok z cytryny
1 / 4 łyżeczki. cynamonu
1 / 8 łyżeczki. imbiru
Wrzucić figi i daktyle do malaksera lub blendera i zmiksować na gęsta pastę wmieszać resztę składników.
Ciasto jesli można je tak nazwać:
1 cup płatków owsianych - zmielone drobniutko w blenderze (mają być miałkie)
1 cup płatków owsianych, niegotowane (nie błyskawicznych płatków owsianych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 uncje niesłodzonego soku (musu) jabłkowego
3 łyzki syropu z agawy (możesz zastapic miodem)
1/4 cup wody
Podgrzej piekarnik do 190 C. Połączyć suche składniki z miski połączyć z mokrymi . Do nasmarowanej blaszki włożyć połowe ciasta na do pastę daktylowo-figową i znowu ciasto owsiane. Piec około 30 minut, lub do czasu lekko rumiane . Ja piekłam około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia w całości przed cięciem w foremce.
Lukier (opcjonalnie):
Wymieszać cukier puder (ok. 3 łyżki). Niewielką ilością wody (start z 1 / 2 łyżeczki.) Aż do odpowiedniej konsystencji. Dodać ekstrakt waniliowy lub migdałowy do smaku (tylko kropli). Polać krajankę lukrem
Na przyszłość dam mniej miodu bo jak dla mnie ciut za słodkie zdjęcia nie dodam bo mi aparat padł :/