Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="misiadk" data-source="post: 1381034" data-attributes="member: 22387"><p>Właśnie wyjęłam krajankę z piekarnika, a wygląd ok.</p><p>A teraz moje przeboje z tym ciastem....pewnie by ich nie było, gdybym przeczytała ostatnie posty, a szczególnie Cinki w sprawie tego ciasta. Moje też wyszło bardzo suche, po pewnym czasie ugniatania, a raczej dogniatania suchych gród do całej reszty... skończyło się na tym, że dodałam 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i jakoś się zlepiło. Z rozwałkowaniem jednak tak łatwo nie poszło, a szczególnie górnej części co by było ładne równiutkie więc wałkowałam na papierze do pieczenia, potem przerzuciłam ciasto, papier odkleiłam i wyszło ładnie równiutko. Co do ciasta to zamiast miodu dałam syropu z maślanki(i myślałam, ze to jest przyczyną suchego ciasta, ale ja zawsze na nim piekę i nigdy nie miałam takich problemów), sodę zastąpiłam proszkiem do pieczenia i dałam 2/3 szklanki cukru- ciasto po upieczeniu za słodkie!!! Następnym razem max 1/3 szklanki cukru i oczywiście mąki mniej lub też więcej kwaśnej śmietany.</p><p>Co do masy migdałowej, to zamiast tej pasty dodałam masy marcepanowej i pominęłam całkowicie cukier i zamiast 2 żółtek dałam 1 jajo i żółtko. W przypadku pieczenia ponownie po prostu rozwałkuje ten marcepan i będzie po kłopocie.</p><p>Spróbowałam jeszcze ciepłego jest ok, ale czy takie powalające to się okaże później. Co do tego lukru to zrobiłam z 1/3 porcji i mi wystarczyło, a ciasto po upieczeniu wyszło miękkie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="misiadk, post: 1381034, member: 22387"] Właśnie wyjęłam krajankę z piekarnika, a wygląd ok. A teraz moje przeboje z tym ciastem....pewnie by ich nie było, gdybym przeczytała ostatnie posty, a szczególnie Cinki w sprawie tego ciasta. Moje też wyszło bardzo suche, po pewnym czasie ugniatania, a raczej dogniatania suchych gród do całej reszty... skończyło się na tym, że dodałam 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i jakoś się zlepiło. Z rozwałkowaniem jednak tak łatwo nie poszło, a szczególnie górnej części co by było ładne równiutkie więc wałkowałam na papierze do pieczenia, potem przerzuciłam ciasto, papier odkleiłam i wyszło ładnie równiutko. Co do ciasta to zamiast miodu dałam syropu z maślanki(i myślałam, ze to jest przyczyną suchego ciasta, ale ja zawsze na nim piekę i nigdy nie miałam takich problemów), sodę zastąpiłam proszkiem do pieczenia i dałam 2/3 szklanki cukru- ciasto po upieczeniu za słodkie!!! Następnym razem max 1/3 szklanki cukru i oczywiście mąki mniej lub też więcej kwaśnej śmietany. Co do masy migdałowej, to zamiast tej pasty dodałam masy marcepanowej i pominęłam całkowicie cukier i zamiast 2 żółtek dałam 1 jajo i żółtko. W przypadku pieczenia ponownie po prostu rozwałkuje ten marcepan i będzie po kłopocie. Spróbowałam jeszcze ciepłego jest ok, ale czy takie powalające to się okaże później. Co do tego lukru to zrobiłam z 1/3 porcji i mi wystarczyło, a ciasto po upieczeniu wyszło miękkie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami
Bottom