Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Dla wielbicieli marcepanu, rozplywajace sie w ustach kwadraciki piernikowe - to ciasto powinno polezec kilka tygodni po upieczeniu aby nabralo wlasciwego aromatu.

Ciasto:
3 1/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka cynamonu
1 lyzeczka kardamonu
1 lyzeczka iimbiru
po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa

225g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
2 zoltka
1/3 szlanki maki
1 lyzka mleka
po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 lyzeczka olejku migdalowego

powidla sliwkowe

Lulier koniakowy:
1 szklanka cukru pudru
3 lyzki koniaku

Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.

Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke.
Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac.
Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.
Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.


Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.

EDIT:
Pasta migdałowa:
1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
koniak mozna np zastapic rumem ?? a jaki inny oprocz alkoholowego lukier mozna zrobic poprosze o przepis
jestem wlasnie wtrakcie robienia krajanki, ciasto pachnie bardzo ladnie ciekawe czy doczeka do swiat?? : :wink:
a jak zrobic ta krajanke bez masy marcepanowej to ja niewiem musisz lidqo poczekac na bajaderke raczej
icon_smile.gif

ale tak jak ja mysle ze z powidlami tez by mogla byc
pozdrawiam
belle
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
belle, swobodnie mozesz zastapic koniak rumem, nawet wanilia czy sokiem cytrynowym (do smaku)
icon_smile.gif


lidqa, pewnie, ze mozesz zrobic bez marcepana jak nie lubisz - bedzie po prostu taka krajanka piernikowa
icon_smile.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:dump: ale ze mnie glowa kapusciana :dump: zamiast pasty migdalowej kupilam marcepanowa paste i co teraz??
bajaderko prosze odezwij sie

:cry:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
bajaderka napisala do mnie podpowiedziala ze masa marcepanowa i nie nadaje sie do tego ciasta poniewaz jest slodka
U mnie ciasto zrobione ,raczej juz troche zjedzone moi domownicy sie do niego dossali a to mialo byc na swieta i znowu dzis od nowa do pracy
polewe zrobilam z rumem
teraz bede rozbic z waniliom


jedna watpliowsc mam co do ciasta to ze ile mniej wiecej orzechow dac ?? kubek?? czy moze mniej??
ciasto mi wyszlo bardzo lepiace i ciezko bylo walkowac
ale i tak wyszlo pyszne bo juz troche zjedzone
musze szybko spakowac i schowac zanim wroca :mrgreen: :mrgreen:
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
u nas paste migdalowa mozna kupic w sklepach typu "zdrowa zywnosc" ma konsystencje nutelli, jasno-bezowy kolor i nie jest slodka, masa marcepanowa to juz cós innego, mozna kupic w kazdym markecie i jest konsystencji stalej, czyli mozna ja np kroic
icon_smile.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Pasta migdalowa to produkt podstawowy do wyrobu marcepanu - u mnie kupny jest bialo-kremowy i gesty
icon_smile.gif


Ale mozna zrobic samemu w domu z drobno mielonych, zblanszowanych migdalow:

1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Czyli jednak slodka ma byc ta pasta : : Bo sie uciera migdaly z cukrem.
A potem jak ja zrobie, to do kremu w krajance jeszcze raz ja z 1/2 szkl cukru ucieram....
Czy aby czegos nie pokrecilam...

U mnie pasta taka jak w Niemczech, tez nieslodzona.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Nic nie pokrecilas Agusiu
icon_smile.gif
Po prostu widze, ze produkty roznia sie jednak - moja pasta migdalowa tak jak pisalam jest juz slodzona, dlatego dodaje sie tylko 1/2 szklanki cukru - marcepan w sumie jest dosc slodki
icon_smile.gif
, a tu jeszcze laczy sie z dosc kwaskowatymi powidlami....

Moze po prostu sprobuj dodawac cukier do smaku?

Co moze byc wiekszym problemem niz cukier to konsystencja - masa migdalowa u mnie jest niewiele mieksza od marcepana, a u ciebie konsystecji tahini, czyli dosc rzadka
icon_sad.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
agusiu :wink: tak ta pasta jest slodka mozesz dac pozniej do masy marcepanowej mniej cukru ale to juz wedlug wlansego smaku :wink: ja mialalm mase migdalowa gotowa i pozniej dodalam tyle cukru ile bylo w przepisie jest slodka bardzo dzis robie drugi raz i uzyje troszke mniej cukru do masy
powodzenia
belle
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Chyba zrobię bez marcepana. Z powidłami.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Zrobilam wczoraj i coz....troche juz podjedlismy, wbrew radom Bajaderki. :oops: :oops: Ale reszte zamknelam w puszkach i schowalam w spizarni.

I cos Wam powiem : ta krajanka JUZ jest dobra, a co to bedzie za jakis czas to ja nie wiem (o ile sie uchowa :mrgreen: ).

Zrobilam paste migdalowa w/g przepisu Bajaderki, dodajac do gotowej troszke mniej cukru jak radzila Belle. Proponowalabym nie poprzestawac na powidlach i nie rezygnowac z masy migdalowej - ona jest wspaniala.

Tak a propos - do czego jeszcze moge wykorzystac paste migdalowa, bo zuzylam tylko polowe (oprocz oczywiscie pieczenia nastepnej krajanki, co jest zreszta bardzo prawdopodobne :wink: ) :
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
:banana: :banana:

Warto poczekac, chociaz zgadzam sie, ze mozna by wlasciwie jesc ja zaraz po upieczeniu (ja niestety tez podjadam :oops: ), ona po prostu jeszcze bardziej zmieknie (zrobi sie pulchniejsza) i nabierze pelni korzennego smaku :weihkugel:

A moze taki przepis by Ci odpowiadal do wykorzystania pozostalej masy migdalowej?
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1192

Bo przyznaje, ze ta moja krajanka to przerobka i kombinacja kilku przepisow, a masa migdalowa wlasnie zapozyczona od tych babeczek
icon_smile.gif