Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bajaderka" data-source="post: 16155" data-attributes="member: 30"><p><strong>Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami</strong></p><p></p><p>Dla wielbicieli marcepanu, rozplywajace sie w ustach kwadraciki piernikowe - to ciasto powinno polezec kilka tygodni po upieczeniu aby nabralo wlasciwego aromatu.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>3 1/3 szklanki maki</p><p>1 lyzeczka sody oczyszczonej</p><p>1 lyzeczka proszku do pieczenia</p><p>1 lyzka cynamonu</p><p>1 lyzeczka kardamonu</p><p>1 lyzeczka iimbiru</p><p>po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow</p><p>po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego</p><p>szczypta soli</p><p>1/2 szklanki miodu</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1/2 kostki masla</p><p>1 jajko</p><p>drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa</p><p></p><p>225g pasty migdalowej</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>2 zoltka</p><p>1/3 szlanki maki</p><p>1 lyzka mleka</p><p>po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego</p><p>1 lyzeczka olejku migdalowego</p><p></p><p>powidla sliwkowe</p><p></p><p>Lulier koniakowy:</p><p>1 szklanka cukru pudru</p><p>3 lyzki koniaku</p><p></p><p>Marcepan:</p><p>Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.</p><p></p><p>Rozgrzac piekarnik do temperatury 180&ordm;C. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke. </p><p>Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac. </p><p>Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.</p><p>Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.</p><p></p><p></p><p>Lukier:</p><p>Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.</p><p></p><p>EDIT:</p><p>Pasta migdałowa:</p><p>1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bajaderka, post: 16155, member: 30"] [B]Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami[/B] Dla wielbicieli marcepanu, rozplywajace sie w ustach kwadraciki piernikowe - to ciasto powinno polezec kilka tygodni po upieczeniu aby nabralo wlasciwego aromatu. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzka cynamonu 1 lyzeczka kardamonu 1 lyzeczka iimbiru po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masla 1 jajko drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa 225g pasty migdalowej 1/2 szklanki cukru 2 zoltka 1/3 szlanki maki 1 lyzka mleka po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego 1 lyzeczka olejku migdalowego powidla sliwkowe Lulier koniakowy: 1 szklanka cukru pudru 3 lyzki koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke. Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac. Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac. Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem. Lukier: Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru. EDIT: Pasta migdałowa: 1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami
Top
Bottom