- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis z okazji III Weekendu makowego
Krakersy piekłam pierwszy raz z pewną obawą, że uzyskam coś bardzo twardego i niezbyt smacznego. Na szczęście wyszły bardzo smaczne i chrupiące, niewykluczone więc, że kiedys jeszcze raz je zrobię może w innej wersji, bo przepis ten pozwala na pewne modyfikacje dodatków.
Źródło przepisu: http://www.projectfoodie.com/spotlights/co...-delicious.html
Składniki na ok. 5 blach:
- 1 szklanka mąki pszennej (użyłam 550)
- 1 szklanka cornmeal (użyłam semoliny, można tez uzyć krupczatki)
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu (użyłam polskiego sera Bursztyn 6 miesięcznego)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki maku
- ok. 3/4 szklanki zimnej wody
Wymieszać mąki z solą, serem i makiem, dodać masło, utrzeć szybko lub zmiksować malakserem dolewając stopniowo wodę do uzyskania kuli ciasta. Włożyć do foliowego woreczka i zostawić w temperaturze pokojowej na 1/2 h do 2 h.
Piekarnik nagrzac do 205*C. Ciasto wałkować bardzo cienko najlepiej za pomocą maszynki do makaronu (wałkowałam do grubości 3). Za pomocą noża do pizzy lub radełka kroić paski, układać na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut, aż zaczną się rumienić. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pudełku do 2 tygodni.
Mozna też przed pieczeniem wwałkować w ciasto dodatkową porcję maku lub sezamu, można też dodatkowo posypać krakersy solą.
Krakersy piekłam pierwszy raz z pewną obawą, że uzyskam coś bardzo twardego i niezbyt smacznego. Na szczęście wyszły bardzo smaczne i chrupiące, niewykluczone więc, że kiedys jeszcze raz je zrobię może w innej wersji, bo przepis ten pozwala na pewne modyfikacje dodatków.
Źródło przepisu: http://www.projectfoodie.com/spotlights/co...-delicious.html
Składniki na ok. 5 blach:
- 1 szklanka mąki pszennej (użyłam 550)
- 1 szklanka cornmeal (użyłam semoliny, można tez uzyć krupczatki)
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu (użyłam polskiego sera Bursztyn 6 miesięcznego)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki maku
- ok. 3/4 szklanki zimnej wody
Wymieszać mąki z solą, serem i makiem, dodać masło, utrzeć szybko lub zmiksować malakserem dolewając stopniowo wodę do uzyskania kuli ciasta. Włożyć do foliowego woreczka i zostawić w temperaturze pokojowej na 1/2 h do 2 h.
Piekarnik nagrzac do 205*C. Ciasto wałkować bardzo cienko najlepiej za pomocą maszynki do makaronu (wałkowałam do grubości 3). Za pomocą noża do pizzy lub radełka kroić paski, układać na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut, aż zaczną się rumienić. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pudełku do 2 tygodni.
Mozna też przed pieczeniem wwałkować w ciasto dodatkową porcję maku lub sezamu, można też dodatkowo posypać krakersy solą.