Krążki cebulki w cieście*

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
25 dag cebuli
10 dag mąki
1/2 szkl. mleka
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku
sól, papryka słodka i ostra, vegeta
olej

Cebulę pokroić w krążki. Najlepiej w tzw. pierścionki. Obsypać ją lekko vegetą (jak ktoś nie lubi - lekko solą) i papryką.
Zmiksować: mąkę z proszkiem , jajko, mleko, sól do smaku. Ewentualnie do ciasta dodać także trochę papryki (jednej i drugiej - dla koloru).

Na patelni szerokiej rozgrzać olej - tak z 2-2,5 cm. Krążki cebulki maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

Pyszne na ciepło i zimno do piwa zamiast chipsów.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anek

Member
Gru 8, 2005
19
0
0
Hej witam.
Chciałam się przywitać
wink.gif
i powiedzieć, że wypróbowałam ten przepis. Cebulka wyszła pyszna. Uważam jednak, że na ciepło jest dużo smaczniejsza, bo jak ostygnie, to robi się zbyt miękka. Ale na ciepło pyszności, chrupiąca. Super.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy