Krążki z ciasta drożdżowego na zsiadłym mleku

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P4211131.JPG

Składniki:

- 2 szklanki + 3 łyżki mąki (do zaczynu)
- 4 łyżki ciepłego mleka do zaczynu (można wziąć wodę zamiast mleka)
- 20-25g drożdży
- 150 ml zsiadłego mleka
- 7 łyżek oleju (z pestek winogron użyłam)
- 2 łyżki + 1 łyżeczka (do zaczynu) cukru
- 2 żółtka (z dużych jajek)
- szczypta soli

- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec wymieszany z olejem)

Wykonanie:

Z mąki, cukru, mleka i drożdży zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować (nie musi bardzo wyrastać, wystarczy jak będzie miał sporo bąbelków i zrobi się gęsty)
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać mleko zsiadłe (wzięłam wprost z lodówki). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo olej. Dodać do mąki wraz z zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i lekko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 1cm i szklanką wykroić krążki, w środku których należy wykroić dziurki. Odstawić do wyrastania, ułożone na lnianej ściereczce, przykryte drugą ściereczką.
W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać podrośnięte krążki na rozgrzany tłuszcz, rondel od razu przykryć pokrywką. Smażyć aż do zezłocenia, po czym odkryć pokrywkę , przekręcić krążki na drugą stronę i już bez przykrywania dosmażyć.
Usmażone wykładać na talerz wyłożony podwójnym ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar tłuszczu.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Wyszło 20 czy 22 sztuki. Wycinałam szklanką a dziurki w środku malutką nakrętką z buteleczki po jakimś kosmetyku (już mam taki stały zestaw tych wycinaczek
icon_mrgreen.gif
). Wyszły o wielkości wcale nie małego pączka
icon_mrgreen.gif
bo rosły jak głupie po wrzuceniu na tłuszcz.
Najpierw wyjęłam do smażenia mniejszy rondel i wrzuciłam 3 sztuki. Urosły w momencie tak, że nie mogły się zmieścić. No to musiałam wymienić rondel na większy (26cm średnica) i smażyłam po 4 sztuki na raz

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
samanta @ 3 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1125096... lekko przestudzone zapakować dokładnie i wysłać priorytetem na adres niże wymienionej koleżanki:

Ta, co sama nie zrobi boby wszystkie naraz wchłonęła i nieszczęście gotowe
icon_mrgreen.gif
wysłać mogę, ale czy dojdą ?
gruebel_2.gif
Ich zapach wabi nieźle, więc mam obawy czy nie zaginie ten priorytet w czeluściach obcego brzucha
icon_mrgreen.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy