- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na ten pyszny, puszysty deser pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia niemiecka".
250 ml śmietany tortowej 36%
100 ml mleka
50 g cukru
3 żółtka
4 łyżeczki żelatyny
konfitura lub sos owocowy
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować. W gorącym mleku rozpuścić dokładnie żelatynę. Przestudzone mleko z żelatyną powoli wlewa do żółtek, mieszając.
Śmietaną ubić na sztywno. Delikatnie mieszając, dodać bitą śmietanę do kremu z żółtek.
Przełożyć krem do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia.
Podawać z konfitura lub sosem owocowym.
Z tej ilości wychodzi 4-6 porcji.

250 ml śmietany tortowej 36%
100 ml mleka
50 g cukru
3 żółtka
4 łyżeczki żelatyny
konfitura lub sos owocowy
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować. W gorącym mleku rozpuścić dokładnie żelatynę. Przestudzone mleko z żelatyną powoli wlewa do żółtek, mieszając.
Śmietaną ubić na sztywno. Delikatnie mieszając, dodać bitą śmietanę do kremu z żółtek.
Przełożyć krem do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia.
Podawać z konfitura lub sosem owocowym.
Z tej ilości wychodzi 4-6 porcji.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: