Krem cytrusowy

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Krem cytrusowy

Składniki:

3 białka
225 g serca mascarpone
200 ml śmietany kremówki
110 g cukru
120 ml soku pomarańczowego
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
3 łyżki likieru pomarańczowego
Kilka biszkoptów
Mandarynki do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotować razem cukier, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu aż syrop zgęstnieje.
Białka ubić na sztywna, powoli wlewać do nich gorący syrop. Miksować około 5 min – istotne żeby masa była chłodna. Dodać serek i zmiksować. Wstawić do lodówki. W pucharkach ułożyć biszkopty, polać likierem i zostawić żeby nasiąknęły.
W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę, dodać ja do masy serowej, dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Nałożyć krem do pucharków, wstawić do lodówki na ok. 3 h. Przed podaniem przybrać mandarynkami i skórką z cytryny.
301120081156.jpg


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy